WIJ Oosterparkwijk

WIJ Oosterparkwijk is bedoeld voor iedereen in de Oosterparkwijk en de Woonschepenhaven. Ook mensen uit de Schilderswijk en het Centrum zijn welkom op onze locaties.

WIJ Oosterparkwijk is een plek voor ontmoeting en activiteiten. Voor een kop koffie of een praatje ben je altijd welkom. In de huiskamer kom je je buurtgenoten tegen; daar is ook ruimte en speelgoed voor de kinderen om mee te spelen.

En zit je met een vraag, stap dan naar onze medewerkers in de WIJ-entree. We hebben vrijwilligers en ervaren professionals met een achtergrond in jeugdwerk, buurtwerk, ouderenzorg, hulpverlening en gezinsondersteuning. Zij weten de weg en kunnen meezoeken naar een oplossing, als je eens ergens mee zit. Maar ook als je een leuk idee hebt of zelf aan de slag wilt als vrijwilliger, ben je bij ons aan het juiste adres.

WIJ Oosterparkwijk is er voor alle mensen die wonen in:

  • Oosterparkwijk
  • Woonschepenhaven

Zo kun je ons bereiken

icoon voor adresgegevens

Adres:

WIJ Oosterparkwijk
Heesterpoort 1
9713 KX  Groningen

icoon voor telefoonnummers

Telefoon:

maandag t/m vrijdag
van 9 tot 17 uur
Tel. 050 367 89 60

icoon voor openingstijden

Openingstijden:

Maandag 09:00 - 13:00 uur
Dinsdag 09:00 - 13:00 uur
Woensdag 09:00 - 13:00 uur
Donderdag 09:00 - 13:00 uur

Waarmee kunnen we je helpen?

Het spreekuur voor mantelzorgers start begin 2022 weer. Mantelzorgers zetten zich vaak met liefde en plezier voor een ander in, maar op termijn kan het zwaar zijn en je loopt het risico om overbelast te raken. Esther Poelsma van Humanitas denkt graag met je mee hoe we dat kunnen voorkomen. Zij biedt een luisterend oor en kan je nuttige informatie geven over ondersteuning van mantelzorgers.

Bij het inloopspreekuur Geldwijs kun je terecht voor onafhankelijk advies over alle geldvragen, van klein tot groot. Samen kunnen we de zaken op een rij zetten. We denken mee, wijzen de weg of helpen je verder. Loop gerust eens binnen. Elke maandag- en woensdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur, in de activiteitenruimte, Heesterpoort 1. Heb je vragen of wil je meer informatie over Geldwijs? Mail naar geldwijs@wij.groningen.nl of stuur een appje naar 06-30797392.

Bij het spreekuur van het Taalhuis is iedereen welkom die wil werken aan hun basisvaardigheden, zoals Nederlands, rekenen en omgaan met computers. Adri Carmio geeft het spreekuur en kan je alles vertellen over de mogelijkheden van het Taalhuis en de cursus WIJ Spreken. Je kunt hem ook mailen of bellen (06 18 18 75 46). Elke maandag en dinsdag tussen 9 en 12 uur, Heesterpoort 1, in ‘De Oude School’.

In het Taalcafé kunnen anderstaligen en Nederlanders elkaar ontmoeten. Een gezellige plek om op een ontspannen manier te oefenen met de Nederlandse taal, zodat je er beter in wordt.  Elke vrijdag van 10 tot 12 uur in de activiteitenruimte, Heesterpoort 1.

Politiespreekuur. Buurtagenten Eva Dijkman en Inge Warringa zijn in onze wijk een vast aanspreekpunt voor mensen met vragen of problemen. Hun spreekuur is op dinsdagmiddag van 12.30 tot 14.30 uur (niet tijdens zomervakantie). Hier kun je gerust even binnenlopen voor advies en kleine zaken. Het spreekuur is er niet om aangifte te doen (daarvoor kun je een afspraak maken via telefoon 0900 – 8844).

Computerhulp. Heb je problemen met je computer of smartphone? Wil je meer informatie over hoe alles digitaal werkt? Dan ben je van harte welkom op het computerspreekuur van Klaas. Hij zit voor je klaar en neemt alle tijd om je te helpen. Elke woensdagochtend van 10 tot 12 uur in de Entree, Heesterpoort 1.

Moedergroep. Moeders ontmoeten elkaar: een plek waar je het kunt hebben over de dingen die je tegenkomt in de opvoeding, ook financieel, je werk of je huisvesting. Bovendien doen we geregeld creatieve dingen en andere leuke activiteiten. Je bent van harte welkom. Meer weten? Stuur een mailtje naar Nienke of Tessa, of loop gewoon even binnen. Elke vrijdag van 10 tot 12 uur in de Huiskamer, Heesterpoort 1.

Ouder & kind-café. Kom samen met je kindje naar het Ouder & kind-café om samen te spelen en andere ouders en kinderen te ontmoeten. Het is gezellig en zo heb je gelegenheid om in een ontspannen sfeer te praten over wat er komt kijken bij opvoeden en opgroeien. Voor ouders en kinderen tot 5 jaar. Elke maandag en donderdag van 9 tot 12 uur, vrije inloop in de Huiskamer, Heesterpoort 1.

Peuterswing. Swingen, dansen en zingen op muziek, samen met je kind. Begeleid door peutermuziekdocent Nanda Kievit. Het kan regelmatig in de Huiskamer. Goed voor de (taal)ontwikkeling van je kind en daarbij hartstikke leuk om samen te beleven. Deelname is gratis. Aanmelden kan per keer. Stuur een mailtje, bel even (050-3678960) of loop gewoon binnen bij onze Entree.

De Kikkergroep (4 t/m 7 jaar) en Vingers in je oren (8 t/m 12 jaar) zijn er voor kinderen uit Groningen die te maken hebben gehad met ruzies en spanningen thuis. Denk maar niet dat jouw kind hier als enige mee te maken heeft. Juist daarom leren kinderen met elkaar hoe ze hiermee om kunnen gaan: in zes of acht bijeenkomsten van anderhalf uur, onder professionele begeleiding. Voor meer informatie, mail Maja of bel haar: 06-25634054. Afhankelijk van de aanmeldingen zal het plaatsvinden op een centrale plek in de stad.

Schilderles. Liesbeth Hovenkamp geeft wekelijks schilderles bij SVO. Als deelnemer betaal je 50 cent voor een kopje koffie of thee, en je moet je eigen materiaal meebrengen, zoals papier en kwasten. Elke donderdagochtend van 09.30 tot 11.30 uur, bij SVO (Speeltuinvereniging Oosterparkwijk), Resedastraat 2a.

OZO computerles. Je kunt zelf aangeven wat je wilt leren, in de lessen van de OZO Computerclub. De één weet helemaal niets van computers en wil de basis leren, de ander heeft al wat kennis maar wil meer leren over bijvoorbeeld facebooken, skypen of een brief schrijven in Word. Of je hebt net een nieuwe tablet, zodat je wel even wat begeleiding kunt gebruiken. Individuele lessen, in je eigen tempo. Belangstelling? Neem contact op met WIJ Oosterparkwijk. Elke dinsdag van 13.30 tot 15 uur, en van 15 tot 16.30 uur.
Een strippenkaart voor 5 lessen kost 10 euro. Eerste keer is gratis.

Taalhuis. Ben je ouder dan 18 jaar en wil je leren computeren? Wil je beter leren schrijven? Heb je moeite met lezen? Wil je beter Nederlands spreken? Het kan allemaal in het Taalhuis. Een vrijwilliger gaat met je aan de slag. Het Taalhuis is geen school. Het gaat om wat jij belangrijk vindt. Dat kun je er oefenen, als duo of in een groepje.
Elke maandag en dinsdag van 9  tot 12 uur in de activiteitenruimte, Heesterpoort 1.

WIJ Spreken is een cursus voor anderstaligen die het nog moeilijk vinden om Nederlands te spreken (juist als je de inburgeringscursus hebt afgemaakt of daarvoor vrijgesteld was). Hier leer je elke week nieuwe woorden die je nodig hebt in het dagelijks leven: bij de boodschappen in de supermarkt, als je aan de praat raakt met de buren of als je iets wilt vertellen over je werk en je hobby’s. Elke woensdag en donderdag van 9 tot 12 uur bij het Leger des Heils aan de Irislaan.

WIJ koken. Ga op wereldreis en verken de keukens uit verschillende culturen. Elke keer vliegen we naar een ander land. Leer een echte Indische curry te bereiden, ervaar hoe Eritrese Injera wordt gegeten, of ontdek de bijzondere smaak van Syrische Shakrya. Maak kennis met mensen en gerechten. Het kost niets. Iedereen is welkom! Elke oneven week op maandag van 14.30 tot 17 uur. Bie de buuf, Paradijsvogelstraat 10.

Werkgroep ONS (Oosterpark Nooit Saai) is er om kunst en cultuur in onze wijk te bevorderen. De groep vrijwilligers heeft al heel wat mooie exposities, wandelroutes en kunstwerken in onze wijk kunnen realiseren. Heb je een idee? Stuur een mailtje of volg ons op Facebook.

De Blauwe Boerderij biedt ruimte voor activiteiten op het gebied van creativiteit en bewustwording. Elke woensdag van 14.00 tot 17.00 is de Blauwe Boerderij geopend. Adres: Lindenhof 2.

Sociaal buurtrestaurant ‘Bie de buuf’ zit in de oude wijnfabriek, op het terrein van Het Werk aan de Paradijsvogelstraat. Hier genieten wijkgenoten met elkaar van een betaalbaar, goed en gezond driegangendiner. Kom eten voor €7,- of kom meehelpen als vrijwilliger. Elke dinsdag- en woensdagavond inloop vanaf 17.30 uur, het diner begint om 18 uur. Je moet wel reserveren: dat kan via Resto van Harte.

Bij Bosshardt is een huiskamer waar jong en oud, arm en rijk, allochtoon en autochtoon elkaar treffen.  Je bent welkom voor een kop koffie, een luisterend oor, gezellige maaltijden of andere activiteiten. Er zijn spelletjes en je kunt de krant lezen. Er is ook een kledingwinkel waar je voor een klein prijsje kleding kunt kopen. Adres: Irislaan 2.
Dinsdag: 10 tot 13 uur inloop.
Woensdag: 12 tot 16 uur inloop, te beginnen met gratis soep om 12 uur. Daarna vanaf 13 uur workshop kleding pimpen (kost € 1,50).
Donderdag: 10 tot 16 uur inloop. Om 12 uur kun je aanschuiven voor een warme maaltijd (kost € 3,-), opgeven is niet nodig.
Vrijdag: 10 tot 16 uur inloop. Tussen 10 en 12 uur kun je meezingen met het koor ‘Zingen maakt blij’.

Computerreparatie op afspraak. Is je computer kapot, opeens heel traag of zit je met een virus, dan hoop je dat het nog te repareren valt. Maar hoe? Bij WIJ Oosterparkwijk hebben we computerexpert Rene, die goed is met hardware en software. Hij probeert buurtgenoten met een beschadigde computer kosteloos te helpen. Je kunt een afspraak maken via WIJ Oosterparkwijk. Opgelet: je moet je computer kunnen langsbrengen. Huisbezoek is niet mogelijk.

De HulpExpress is er om iedereen te helpen die hulp nodig heeft. Daarvoor hebben ze een 45 km autootje met grote laadruimte. Ze kunnen bijvoorbeeld tuinafval wegbrengen, boodschappen ophalen bij de voedselbank (voor mensen die het zelf niet kunnen), grofvuil wegbrengen (geen puin), kleine verhuizingen of klusjes doen. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar een donatie is altijd welkom. Wil je een aanvraag doen, bel dan 06 823 493 59.

De Hulpdienst is bedoeld voor ouderen, chronisch zieken, mensen met een beperking of mantelzorgers die zelf niet in staat zijn om bepaalde dingen te doen. Een team vrijwilligers in de buurt (ondersteund door Humanitas) kan dan de helpende hand toesteken. Bijvoorbeeld kleine klusjes in huis of tuin, boodschappen doen of meegaan naar het ziekenhuis. Deze hulp is gratis. Alleen voor gemaakte kosten (zoals autovervoer of gebruik van elektrisch gereedschap) wordt een vergoeding gevraagd. Wil je een aanvraag doen? Neem dan contact op met WIJ Oosterparkwijk.

Tuinteam. Heb je een mooie tuin, maar kun je die zelf niet meer onderhouden? In de Oosterparkwijk kun je dan een beroep doen op het tuinteam. Ze kunnen lichte werkzaamheden overnemen, zoals onkruid verwijderen, grasmaaien en snoeien tot op ooghoogte. Elke maandag- en woensdagochtend van 09.30 tot 12 uur gaat het tuinteam aan de slag. Opgeven kan via WIJ Oosterparkwijk.

Zwerfvuilteam. Elke woensdagochtend van 9 tot 10 uur gaat in onze buurt het zwerfvuilteam aan de slag. We starten met een kop koffie. Daarna lekker buiten bezig en samen een zwerfvuilroute lopen. Zo houden we samen de wijk schoon! Kijk voor meer info bij Wijkwerken.

WIJ Oosterparkwijk vind je ook op Facebook!

In de Oosterparkwijk en de Woonschepenhaven zijn verder verschillende buurtwebsites actief. Handig als je wilt weten wat er speelt in jouw omgeving. Populaire sites zijn:

woonschepencomite-groningen.nl

mijnoosterparkwijk.nl

oosterparkgroningen.nl

bijvanhouten.nl

Tip! Meld je aan voor onze buurtmail. Dan blijf je steeds op de hoogte van alle activiteiten in de wijk, die we als buurtgenoten, organisaties en verenigingen met elkaar organiseren.

Op een tv-scherm bij de kassa’s van de Jumbo zie je alle actuele activiteiten in de Oosterparkwijk voorbijkomen.

Houd ook de wijkkrant in de gaten, die zo’n zes keer per jaar verschijnt met leuk, wetenswaardig nieuws uit je eigen omgeving.