Zorgen over verward iemand

Dé verwarde persoon bestaat niet. Waarom iemand verward gedrag vertoont, kan veel oorzaken hebben. Zoals psychische problemen, drank- of drugsgebruik of dementie. Maar ook een te lage suikerspiegel of zelfs eenzaamheid of geldproblemen. Maak je je zorgen over iemand? Blijf er niet mee zitten, maar praat erover. Het WIJ-team helpt je graag verder.  

DIT KUNNEN WE SAMEN DOEN

 • Praten over iemand in je omgeving waar je je zorgen over maakt. 
 • Bespreken hoe familie, vrienden en mensen in jouw omgeving kunnen helpen. 
 • Een plan maken om jouw zorg of probleem aan te pakken. 
 • Jou doorverwijzen naar andere organisaties als dit nodig is.

Dit kun je alvast zelf doen

Spreek hem of haar aan

Het klinkt misschien simpel, maar een eerste stap kan zijn dat je de persoon aanspreekt en vraagt hoe het gaat en wat hij of zij nodig heeft. Hierdoor kun je beter inschatten of directe hulp nodig is en wat je dan moet doen. Lees er meer over op de website van Thuisarts. 

Website Thuisarts

Meld zorgwekkend gedrag

Vertoont een familielid, vriend of kennis verward gedrag en maak je je zorgen? Dan kun je bellen met het landelijk Meldpunt Zorgwekkend Gedrag op telefoonnummer 0800 1205. Bel in een spoedsituatie altijd 112.

Website Meldpunt Zorgwekkend Gedrag

Denk je aan zelfmoord?

Bel 113 (normaal tarief) of 0800 0113 (gratis). Neem het serieus en loop er niet mee rond. Je kan altijd contact opnemen met de hulpverleners van Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Bijvoorbeeld om je gedachten te delen. Of je gepieker even te onderbreken. De
gesprekken zijn anoniem en vertrouwelijk.

Website 113 Zelfmoordpreventie

Zo helpt het WIJ-team bij zorgen over verwarde personen

Onze ondersteuning hangt af van jouw vragen en persoonlijke situatie. Het WIJ-team bespreekt samen met jou wat er aan de hand is en wat nodig is. Daarbij kijken we ook naar wat je zelf kunt doen en hoe jouw directe omgeving kan helpen.

 • Stap 1 – Kom langs of maak een afspraak

  Kom langs of maak een afspraak, dan kunnen we kennismaken. Dit kan bij één van onze WIJ-locaties of bij jou thuis. Iemand meenemen naar een afspraak mag altijd.

 • Stap 2 – Kennismakingsgesprek

  Tijdens dit gesprek horen we graag meer over jouw ideeën of waar je tegenaan loopt.

 • Stap 3 – Na het eerste gesprek

  Wat er na het eerste gesprek gebeurt, hangt af van jouw vragen en situatie. Het kan zijn dat je zelf aan de slag gaat met onze adviezen. Of dat je samen met onze WIJ-medewerkers een ondersteuningsplan gaat maken.

Hier kun je ook terecht

Mindkorrelatie 
Ervaar je mentale problemen, maak je je zorgen om iemand of heb je problemen met anderen? Mindkorrelatie denkt graag met je mee. Bel 0900 1450 (maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 21.00 uur).

Verplichte zorg
In sommige situaties kan het noodzakelijk zijn dat iemand verplichte zorg ontvangt. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een risico voor zichzelf of anderen. Verplichte geestelijke gezondheidszorg vindt niet zomaar plaats; alleen als het echt niet anders kan. Er wordt altijd uitgebreid onderzoek gedaan of verplichte zorg voor iemand nodig is. Hierin werkt WIJ Groningen samen met veel andere organisaties.

Direct hulp bij een psychische crisis
Een psychische crisis is een (meestal acute) psychische noodsituatie. De gewone hulp en/of middelen om rust te brengen, helpen niet meer. Regelhulp van de Rijksoverheid geeft aan wat je dan kunt doen.

Hulp en ondersteuning bij verslaving
Verslavingszorg Noord Nederland zet zich in voor mensen die problemen ondervinden als gevolg van middelengebruik. Bijvoorbeeld verslaving op het gebied van alcohol, drugs, tabak, gokken of gamen.

Stichting Naast
Stichting Naast zet zich in voor naasten van mensen met een verslaving. Deze website is ontwikkeld om ze te helpen bij het leren omgaan met deze moeilijke situatie. Stichting Naast biedt onder andere workshops, individuele hulp en gratis telefonisch advies. Bellen kan op 070 416 17 81.

Stichting 113 Zelfmoordpreventie
Is er iemand in je omgeving die vermoedelijk aan zelfdoding denkt? Stichting 113 Zelfmoordpreventie geeft advies over wat je als naaste kunt doen. 

Of zoek op postcode en huisnummer

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht

4 cijfers en 2 letters
zonder toevoeging
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.