Huiselijk geweld

Thuis hoort een veilige plek te zijn. Voor iedereen. Helaas is dit niet altijd het geval. Soms komt geweld voor, bijvoorbeeld van je (ex) partner, familielid, vriend of vriendin. Of bij iemand in jouw buurt. Geweld is niet alleen lichamelijk, maar kan ook emotioneel of seksueel zijn. Huiselijk geweld stopt vaak niet vanzelf. Bij het WIJ-team kun je terecht met je verhaal. We helpen je verder om het geweld tegen jou en je naasten te stoppen. 

DIT KUNNEN WE SAMEN DOEN

  • Jouw zorgen bespreken en zoeken naar oplossingen. 
  • Bespreken hoe je familie, vrienden of buren jou wellicht kunnen helpen. 
  • Passende hulp inschakelen die het thuis weer veiliger maakt.
  • Een veiligheidsplan maken om het huiselijk geweld te stoppen. 
  • Een melding doen van huiselijk geweld tegen jou of iemand in je omgeving. 

Dit kun je alvast zelf doen

Meld huiselijk geweld of (kinder)mishandeling

Heb je vermoedens van huiselijk geweld of (kinder)mishandeling? Of ben je zelf slachtoffer? Neem dan direct contact op met Veilig Thuis via het gratis telefoonnummer: 0800 2000 (24 uur per dag, 7 dagen in de week). Je kunt anoniem een melding maken of advies vragen voor jezelf of voor iemand anders. Je kunt ook anoniem chatten met Veilig Thuis via hun website.

Ga naar Veilig Thuis

Praat met lotgenoten

Via Slachtofferhulp kun je anderen ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Ook kun je op de website ervaringen lezen van andere mensen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld.  

Ga naar Slachtofferhulp

Bijeenkomsten: Met je vingers in je oren

Voor kinderen en jongeren die te maken hebben met ruzies en spanningen thuis biedt het WIJ-team ondersteuning. In tien bijeenkomsten leren zij samen met andere kinderen hoe ze met ruzie(s) kunnen omgaan. Deze bijeenkomsten zijn gratis. Meer informatie of aanmelden? Neem contact op met het WIJ-team.

Acuut gevaar?

Ben je in een acute noodsituatie? Bel dan direct 112 voor hulp.

Zo helpt het WIJ-team

Onze ondersteuning hangt af van jouw vragen en persoonlijke situatie. Het WIJ-team bespreekt samen met jou wat er aan de hand is en wat nodig is. Daarbij kijken we ook naar wat je zelf kunt doen en hoe jouw directe omgeving kan helpen.

  • Stap 1 – Kom langs of maak een afspraak

    Kom langs of maak een afspraak, dan kunnen we jouw situatie bespreken. Dit kan op een plek waar jij je veilig voelt. Iemand meenemen naar een afspraak mag altijd. Dit kan iemand zijn die je goed kent en vertrouwt.

  • Stap 2 – Kennismakingsgesprek

    Tijdens dit gesprek horen wij graag waar je tegenaan loopt.

  • Stap 3 – Na het eerste gesprek

    Wat er na het eerste gesprek gebeurt, hangt af van jouw vragen en situatie. Het kan zijn dat je zelf aan de slag gaat met de adviezen. We kunnen ook samen met jou een plan maken, een melding doen of je doorverwijzen naar een andere instantie. Zodat jij je weer veilig gaat voelen.

Vraag en antwoord

Hier kun je ook terecht

Wat kun jij doen
Maak je je zorgen over een kind in jouw omgeving? Blijf er niet mee rondlopen. Misschien is er niets aan de hand, maar wat als je zorgen terecht zijn? Je kunt iets doen door erover te praten of advies te vragen.

Trainingen omgaan met spanningen thuis
Deze trainingen zijn voor kinderen die te maken hebben (gehad) met ruzies en/of spanningen thuis. We spelen, knutselen en praten over verschillende thema’s, zoals gevoelens, ruzies, vriendschap en veiligheid. Ze kun je als kind ervaringen delen, bewust worden van gevoelens leren omgaan met de situatie thuis.

Discriminatie melden 
Ben je slachtoffer van discriminatie of geweld? Of heb je iets gezien wat je discriminerend vindt? Meld het bij Discriminatie Meldpunt Groningen. Telefonisch melden? Dat kan via 050 549 87 02.

Meldpunt Overlast en Zorg
Overlast kun je melden bij Meldpunt Overlast en Zorg van de gemeente Groningen. Het meldpunt bekijkt samen met jou wat je kunt doen.

Overlast melden bij de politie 
Ervaar je op dit moment ernstige overlast en denk je dat ingrijpen door de politie nodig is? Bel de politie op 0900 8844. Bij acuut gevaar bel je 112. Naast jouw melding bij de politie, kun je ook melding doen bij het Meldpunt Overlast en Zorg (zie hierboven). 

Of zoek op postcode en huisnummer

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht

4 cijfers en 2 letters
zonder toevoeging
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.