Verslaving

Een verslaving zoals roken, alcohol drinken, gokken, te veel eten of drugs gebruiken kan je dagelijks leven beïnvloeden. Vind je het moeilijk om te stoppen of maak je je zorgen over iemand anders? Neem dan contact op met het WIJ-team bij jou in de buurt. Wij helpen je graag verder.

DIT KUNNEN WE SAMEN DOEN

    • Praten over jouw verslaving en samen zoeken naar oplossingen.
    • Praten over iemand in je omgeving waar je je zorgen over maakt.
    • Bespreken hoe familie, vrienden en mensen in jouw omgeving kunnen helpen.
    • Een plan maken om jouw verslaving aan te pakken.
    • Jou inschrijven voor een cursus of training om van je verslaving af te komen.
    • Jou doorverwijzen naar een andere organisatie of instantie als dat nodig is.

Dit kun je alvast zelf doen

Praat met iemand die je vertrouwt 

Het kan opluchten en het helpt om je gedachten op een rijtje te zetten. Misschien heeft de ander ideeën of oplossingen waar jij niet aan hebt gedacht. Je kunt ook altijd praten met iemand van het WIJ-team.

Zelfhulpgroepen

Heb je problemen met bepaalde middelen of gedrag, zoals gokken of gamen? Of heb je andere psychische klachten? En wil je daar iets aan doen? Dan kun je hulp zoeken bij professionele hulpverleners of aansluiten bij een zelfhulpgroep.

Lees meer over zelfhulpgroepen

 

Adviesgesprek

Maak je je zorgen over het alcohol- of drugsgebruik van iemand in je directe omgeving, zoals je partner of kind? Dan kun je bij Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) terecht voor een gratis adviesgesprek.

Adviesgesprekken bij VNN

Hoe helpt het WIJ-team bij vragen over verslaving?

Onze ondersteuning hangt af van jouw vragen en persoonlijke situatie. Het WIJ-team praat met jou over wat er aan de hand is en wat nodig is. We kijken ook wat je zelf kunt doen en hoe jouw directe omgeving kan helpen. Met jouw ‘directe omgeving’ bedoelen we familie, vrienden, kennissen of buren. Als het nodig is, kunnen we je doorverwijzen naar een andere organisatie.

  • Stap 1 – Kom langs of maak een afspraak

    Kom langs of maak een afspraak, dan kunnen we elkaar ontmoeten en kennismaken. Dit kan bij één van onze WIJ-locaties of bij jou thuis. Iemand meenemen naar een afspraak mag altijd. 

  • Stap 2 – Kennismakingsgesprek

    Tijdens dit gesprek horen we graag meer over jouw ideeën of waar je tegenaan loopt.

  • Stap 3 – Na het eerste gesprek

    Wat er na het eerste gesprek gebeurt, hangt af van jouw vragen en situatie. Misschien ga je zelf aan de slag met onze adviezen. Of je maakt samen met onze WIJ-medewerkers een plan voor ondersteuning. Het kan ook zijn dat we samen op zoek gaan naar extra hulp.

Vraag en antwoord

Hier kun je ook terecht

Hulp en ondersteuning bij verslaving

Verslavingszorg Noord Nederland helpt mensen die problemen hebben door het gebruik van middelen. Bijvoorbeeld verslaving aan alcohol, drugs, tabak, gokken of gamen.

Meld zorgwekkend gedrag
Vertoont een familielid, vriend of kennis verward gedrag en maak je je zorgen? Dan kun je bellen met het landelijke Meldpunt Zorgwekkend Gedrag op telefoonnummer 0800 1205. In geval van nood bel je altijd 112. Denk je aan zelfmoord? Bel dan 113.

Stichting Naast
Stichting Naast helpt mensen die een familielid of vriend hebben met een verslaving. De website van de stichting is gemaakt om jou te helpen met deze moeilijke situatie. Stichting Naast biedt workshops, individuele hulp en gratis telefonisch advies.

Hulp bij stoppen met roken
Heb je vragen over stoppen met roken? Dan kun je gratis bellen naar de Stoplijn: 0800 1995. Je kunt ook met je huisarts praten over de mogelijkheden om te stoppen. Of kijk op de website www.ikstopnu.nl Hier vind je praktische tips, informatie en advies om te stoppen met roken en gestopt te blijven.

Of zoek op postcode en huisnummer

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht

4 cijfers en 2 letters
zonder toevoeging
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.