Verslaving

Een verslaving zoals roken, alcoholgebruik, gokken, overeten of drugs kan invloed hebben op je dagelijkse leven. Vind je het lastig om te stoppen of maak je je zorgen over iemand anders? Neem dan contact op met het WIJ-team bij jou in de buurt. Wij helpen je verder.  

DIT KUNNEN WE SAMEN DOEN

 • Praten over jouw verslaving en zoeken naar oplossingen. 
 • Praten over iemand in je omgeving waar je je zorgen over maakt. 
 • Bespreken hoe familie, vrienden en mensen in jouw omgeving kunnen helpen. 
 • Een plan maken om jouw verslaving aan te pakken. 
 • Jou inschrijven voor een cursus of training om van je verslaving af te komen. 
 • Jou doorverwijzen naar andere organisaties en instanties als dit nodig is. 

Dit kun je alvast zelf doen

Praat met iemand die je vertrouwt 

Dit lucht vaak al op en helpt om je gedachten op een rij te zetten. Misschien komt de ander wel met oplossingen die jij zelf niet ziet. Praten met iemand van WIJ-team mag ook altijd. 

Zelfhulpgroepen

Heb je problemen met bepaalde middelen of gedrag (zoals gokken of gamen) of heb je andere psychische klachten? En wil je daar wat aan doen? Dan kun je hulp zoeken bij professionele hulpverleners of gebruikmaken van een zelfhulpgroep. 

Lees meer over zelfhulpgroepen

 

Adviesgesprek

Maak je je zorgen over het alcohol- of drugsgebruik van iemand uit je directe omgeving, zoals je partner of kind? Dan kun je bij Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) terecht voor een gratis adviesgesprek.

Adviesgesprekken bij VNN

Hoe helpt het WIJ-team bij vragen over verslaving?

Onze ondersteuning hangt af van jouw vragen en persoonlijke situatie. Het WIJ-team bespreekt samen met jou wat er aan de hand is en wat nodig is. Daarbij kijken we ook naar wat je zelf kunt doen en hoe jouw directe omgeving kan helpen. Ook kunnen we doorverwijzen wanneer dit nodig is. 

 • Stap 1 – Kom langs of maak een afspraak

  Kom langs of maak een afspraak, dan kunnen we kennismaken. Dit kan bij één van onze WIJ-locaties of bij jou thuis. Iemand meenemen naar een afspraak mag altijd. 

 • Stap 2 – Kennismakingsgesprek

  Tijdens dit gesprek horen we graag meer over jouw ideeën of waar je tegenaan loopt.

 • Stap 3 – Na het eerste gesprek

  Wat er na het eerste gesprek gebeurt, hangt af van jouw vragen en situatie. Het kan zijn dat je zelf aan de slag gaat met onze adviezen. Of dat je samen met onze WIJ-medewerkers een ondersteuningsplan gaat maken. Of dat we samen zoeken naar extra hulp.

Vraag en antwoord

Hier kun je ook terecht

Hulp en ondersteuning bij verslaving
Verslavingszorg Noord Nederland zet zich in voor mensen die problemen ondervinden als gevolg van middelengebruik. Bijvoorbeeld verslaving op het gebied van alcohol, drugs, tabak, gokken of gamen. 

Meld zorgwekkend gedrag
Vertoont jouw familielid, vriend of kennis verward gedrag en maak je je zorgen? Dan kun je bellen met het landelijk Meldpunt Zorgwekkend Gedrag op telefoonnummer 0800 1205. Bel in een spoedsituatie altijd 112. Denk je aan zelfmoord? Bel dan 113.

Stichting Naast
Stichting Naast zet zich in voor naasten van mensen met een verslaving. Deze website is ontwikkeld om jou te helpen bij het leren omgaan met deze moeilijke situatie. Stichting Naast biedt onder andere workshops, individuele hulp en gratis telefonisch advies.

Hulp bij stoppen met roken
Voor vragen over stoppen met roken kun je de gratis Stoplijn bellen: 0800 1995. Of bespreek met je huisarts welke mogelijkheden er voor jou zijn. Je kunt ook kijken op de website ikstopnu.nl. Hier vind je praktische tips, informatie en advies om te stoppen met roken en gestopt te blijven.

Of zoek op postcode en huisnummer

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht

4 cijfers en 2 letters
zonder toevoeging
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.