Mantelzorg

Verzorg je een ziek familielid, vriend of buur? Bied je begeleiding, toezicht en gezelschap? Hulp bij dagelijkse activiteiten zoals huishouden en administratie? Of persoonlijke verzorging? En doe je dat onbetaald en voor een langere periode? Dan ben je mantelzorger. Dit kan best zwaar zijn en moeilijk te combineren met je eigen werk of huishouden. Het WIJ-team denkt graag met je mee over hoe je balans kunt vinden en ontlast kunt worden. Dat doen wij gratis. 

DIT KUNNEN WE SAMEN DOEN

 • Als mantelzorger kun je ondersteuning krijgen van verschillende organisaties. Samen kijken we wat het beste bij je past.   
 • Een aanvraag doen voor ondersteuning of een training voor mantelzorgers.
 • Een mantelzorgkaart aanvragen.

Dit kun je alvast zelf doen

Meld je aan als mantelzorger bij Humanitas

Met al je vragen over mantelzorg kun je terecht bij Humanitas. Zij geven inloopspreekuren, cursussen, trainingen, hebben veel ervaring met mantelzorgers en kunnen met je meedenken. Bij Humanitas kun je je ook aanmelden als mantelzorger of een mantelzorgkaart aanvragen. 

Ga naar Humanitas

Zo helpt het WIJ-team

Onze ondersteuning hangt af van jouw vragen en persoonlijke situatie. Het WIJ-team bespreekt samen met jou wat er aan de hand is en wat nodig is. Daarbij kijken we ook naar wat je zelf kunt doen en hoe jouw directe omgeving kan helpen. 

 • Stap 1 – Kom langs of maak een afspraak

  Kom langs of maak een afspraak, dan kunnen we kennismaken. Dit kan bij één van onze WIJ-locaties of bij jou thuis. Iemand meenemen naar een afspraak mag altijd. 

 • Stap 2 – Kennismakingsgesprek

  Tijdens dit gesprek horen we graag meer over jouw ideeën of waar je tegenaan loopt.

 • Stap 3 – Na het eerste gesprek

  Wat er na het eerste gesprek gebeurt, hangt af van jouw vragen en situatie. Het kan zijn dat je zelf aan de slag gaat met onze adviezen. Of dat je samen met onze WIJ-medewerkers een aanvraag indient voor extra ondersteuning als mantelzorger.

Vraag en antwoord

Hier kun je ook terecht

Steunpunt Mantelzorg
Mantelzorger zijn is een hele verantwoordelijkheid. Soms is het fijn om een luisterend oor te vinden bij andere mantelzorgers.  De vrijwilligers en medewerkers van Steunpunt Mantelzorg zijn er voor je en zoeken samen met je naar oplossingen voor problemen. 

Gemeente Groningen
Hier vind je een overzicht van de mogelijkheden voor mantelzorgers binnen de gemeente Groningen, zoals extra uren parkeren voor het mantelzorgadres of het aanvragen van de mantelzorgkaart.  

MantelzorgNL
De landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een familielid, vriend of buur.

Wet- en regelgeving voor mantelzorg
Voor iemand in je omgeving zorgen kan zwaar zijn. Sommige mantelzorgers gaan daarom minder of niet meer werken. Dat heeft ook financiële gevolgen. Gelukkig kun je als mantelzorger een beroep doen op verschillende regelingen.

Regelhulp
Regelhulp is een wegwijzer van het ministerie van VWS. Zoek je langdurige zorg of hulp voor jezelf of voor iemand anders? Op Regelhulp lees je welke mogelijkheden er zijn en waar je naartoe kunt om zorg of hulp te regelen. Ook worden de zorgwetten uitgelegd. 

Of zoek op postcode en huisnummer

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht

4 cijfers en 2 letters
zonder toevoeging
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.