Scheiding

Een scheiding maakt een hoop los. Het heeft gevolgen voor jou, maar ook voor je kinderen. Wat voor effect heeft een scheiding op jouw inkomen of uitkering? En wat doet een scheiding met jouw kind? Bij het WIJ-team kun je terecht voor een luisterend oor, advies en trainingen. Onze ondersteuning is gratis.

DIT KUNNEN WE SAMEN DOEN

 • Jouw situatie en zorgen bespreken
 • Advies bij scheiding voor jou en je kinderen
 • Bekijken hoe familie, vrienden of buren misschien kunnen helpen
 • Praten met andere ouders/ verzorgers in één van onze huiskamers
 • Trainingen voor jou en je kinderen
 • Jou doorverwijzen voor extra hulp

Dit kun je alvast zelf doen

Praat met iemand die je vertrouwt

Praat over je zorgen of problemen met familie, vrienden of buren. Misschien hebben zij deze problemen ook ooit gehad en hebben ze goede tips. Of misschien kunnen ze helpen met praktische dingen.

Tips bij een scheiding

Wat doet een scheiding met je kind? En hoe vertel je aan je kind dat je gaat scheiden? Lees meer over wat je moet doen bij een scheiding.

Website GGD Groningen

Informatie en tips voor je kinderen

Bij Villa Pinedo kunnen jouw kinderen gratis tips en advies krijgen van jongeren (18 tot 27 jaar) die zelf ook een scheiding hebben meegemaakt. Ook leer je als ouder om door de ogen van je kind naar de scheiding te kijken.

Website Villa Pinedo

Zo helpt het WIJ-team

Onze ondersteuning hangt af van jouw vragen en persoonlijke situatie. We kijken wat je zelf kunt doen en hoe jouw directe omgeving kan helpen.

 • Stap 1 – Kom langs of maak een afspraak

  Kom langs of maak een afspraak, dan kunnen we kennismaken. Dit kan bij één van onze WIJ-locaties of op locatie. Iemand meenemen naar een afspraak mag altijd.

 • Stap 2 – Kennismakingsgesprek

  Stap 2 – Kennismakingsgesprek Hierin horen wij graag meer over jouw ideeën of waar jij en je gezin behoefte aan hebben.

 • Stap 3 – Na het eerste gesprek

  Wat er na het eerste gesprek gebeurt, hangt af van jouw vragen en situatie. Soms kan je zelf aan de slag met onze adviezen. Het kan ook zijn dat je samen met onze WIJ-medewerkers een plan maakt of opzoek gaat extra hulp zoals juridische ondersteuning.

Vraag en antwoord

Hier kun je ook terecht

KIES training voor kinderen
De KIES groep is (Kinderen In Een Scheiding) voor kinderen van 5 t/m 12 jaar oud. Bij de KIES groep ben je samen met andere kinderen die hetzelfde meemaken als jij. Met praten, knutselen en spellen maken we moeilijke onderwerpen bespreekbaar en leer jij de scheiding een plek te geven.

Ouderschap Na Scheiding (ONS)
Goed ouderschap draagt bij aan een gezonde ontwikkeling van kinderen. Zeker na de scheiding. Wanneer een echtpaar gaat scheiden, gebeurt er veel tussen beide partners. Dit kan ervoor zorgen dat het niet meer lukt om goed samen te werken en afspraken te maken over de opvoeding van het kind. In deze gevallen kan Elker helpen.

Juridisch Loket
Stel dat je gaat scheiden, dan moet je/jullie veel regelen. Bij het Juridisch Loket krijg je gratis advies over wat in jouw situatie het beste is om te doen als je gaat scheiden.

Veilig Thuis
Is er veel en vaak ruzie thuis? Lopen die ruzies uit de hand? Voel je je niet veilig of beperkt in je vrijheid? Of maak je je zorgen over de veiligheid van je kind? Bel 0800 – 2000 (gratis) , dat kan ook anoniem.

Echtscheiding doorgeven
Ga je scheiden? Of bent je net gescheiden? Is jouw partnerschap beëindigd? Dan moet je dat doorgeven aan de gemeente.

Of zoek op postcode en huisnummer

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht

4 cijfers en 2 letters
zonder toevoeging
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.