Het vinden van een baan

Een goede baan betekent meer dan alleen geld verdienen. Als je op zoek bent naar werk of een uitkering wilt aanvragen, kun je bij de gemeente terecht. Als je hulp nodig hebt of op zoek bent naar vrijwilligerswerk of dagbesteding, staat het WIJ-team voor je klaar. Onze hulp is gratis.

DIT KUNNEN WE SAMEN DOEN

 • Ontdekken wat er verandert in je geldsituatie als je weer gaat werken.
 • Kijken of je recht hebt op een participatiebaan of uitkering.
 • Hulp krijgen bij het aanvragen van een participatiebaan of uitkering als je er zelf niet uitkomt.
 • Een afspraak maken met de gemeente, UWV of andere organisaties als dat nodig is.
 • Bespreken van de opties voor vrijwilligerswerk.

Dit kun je alvast zelf doen

Hulp en advies bij werk vinden

De gemeente helpt iedereen, of je nu een (bijstand) uitkering krijgt of niet, om werk, vrijwilligerswerk of een participatiebaan te vinden. Je krijgt hulp, advies en training voor solliciteren. Ook kun je vacatures bekijken en gebruikmaken van de contacten van de gemeente.

Ga naar gemeente Groningen

Inschrijven als werkzoekende/ bijstandsuitkering aanvragen

Als je niet genoeg geld hebt om van te leven en je hebt geen andere uitkering waar je recht op hebt, dan kun je een bijstandsuitkering aanvragen. Maar voordat je dat doet, moet je je altijd eerst inschrijven als werkzoekende bij het UWV.

Schrijf je in als werkzoekende

Vrijwilligerswerk zoeken

Kijk in de vacaturebank van link050 voor vacatures voor vrijwilligers en participatiebanen. Je kunt je ook inschrijven. Dan kijkt Link050 samen met jou naar een geschikte vacature.

Ga naar link050

Zo helpt het WIJ-team

Onze ondersteuning hangt af van jouw vragen en persoonlijke situatie. Het WIJ-team bespreekt samen met jou wat er aan de hand is en wat nodig is. Daarbij kijken we ook naar wat je zelf kunt doen en hoe jouw directe omgeving kan helpen. Met ‘jouw directe omgeving’ bedoelen we familie, kennissen of buren.

 • Stap 1 – Kom langs of maak een afspraak

  Kom langs of maak een afspraak, dan kunnen we elkaar ontmoeten en kennismaken. Dit kan bij één van onze WIJ-locaties of bij jou thuis. Iemand meenemen naar een afspraak mag altijd.

 • Stap 2 – Kennismakingsgesprek

  Tijdens dit gesprek horen we graag meer over jouw ideeën of waar je tegenaan loopt.

 • Stap 3 – Na het eerste gesprek

  Wat er na het eerste gesprek gebeurt, hangt af van jouw vragen en situatie. Het kan zijn dat je zelf aan de slag gaat met onze adviezen. Of dat je samen met onze WIJ-medewerkers een ondersteuningsplan gaat maken.

Vraag en antwoord

Hier kun je ook terecht

Kijk of je recht hebt op een WW-uitkering
Als je werkloos wordt, heb je misschien recht op een WW-uitkering.

Tips voor werk vinden 
Hier vind je tips voor solliciteren, vacatures zoeken, netwerken en zorgen dat werkgevers je zien.

Workshop solliciteren
Ondersteuning nodig bij het solliciteren? Het leerwerkloket kan je hierbij helpen. Je kunt verschillende trainingen (workshops) volgen over onderwerpen die met solliciteren te maken hebben. Maak een afspraak met een de adviseurs.

Gratis sollicitatietraining
Bij het trainingscentrum van de gemeente leer je hoe je een goede sollicitatiebrief en CV (een document waarin staat welke studie/opleidingen je hebt gevolgd en welke baan en/of banen je hebt gehad) schrijft en oefen je met het voeren van een sollicitatiegesprek.

Ontdek je talenten
Ben je op zoek naar (ander) werk? Wil je weten wat jouw talenten zijn en wat je daarmee kunt doen qua werk? En wil je advies over scholing? Kom dan langs bij het ‘Talentperron’ van de gemeente. 

Of zoek op postcode en huisnummer

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht

4 cijfers en 2 letters
zonder toevoeging
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.