Geestelijke gezondheid

Voel je je niet goed of maak je je zorgen om iemand anders? Misschien ben je somber, gespannen, angstig, of slaap je slecht. Of je merkt dat iemand in je omgeving hiermee zit. Psychische klachten kunnen veel invloed hebben op je leven. Blijf er niet mee zitten, maar praat erover met iemand. Het WIJ-team helpt je graag verder.

DIT KUNNEN WE SAMEN DOEN.

Hier zijn enkele dingen die je kunt doen als je ergens mee zit of je zorgen maakt om iemand anders:

 • Praten over jouw eigen klachten, zoals stress, angst, somberheid, of eenzaamheid.
 • Praten over iemand in je omgeving waar je je zorgen over maakt.
 • Bespreken hoe familie, vrienden en andere mensen in jouw omgeving kunnen helpen.
 • Een plan maken om jouw zorg of probleem aan te pakken.
 • Jou doorverwijzen naar een andere organisatie als dat nodig is.

Dit kun je alvast zelf doen

Praat met iemand die je vertrouwt

Het kan opluchten om te praten en helpt je om je gedachten op een rijtje te zetten. Misschien heeft de ander ideeën of oplossingen waar je zelf niet aan gedacht hebt. Je kunt ook altijd praten met iemand van het WIJ-team als je dat prettig vindt.  

Activiteiten

Mensen ontmoeten en dingen doen die je leuk vindt, helpt vaak om je beter te voelen. Buurthuizen, scholen, kerken en verenigingen organiseren vaak leuke gratis activiteiten. Het WIJ-team ondersteunt veel van deze gratis activiteiten voor jong en oud.

Vraag advies aan je huisarts

Bij de huisarts kun je je klachten bespreken. Je huisarts kan je doorverwijzen voor extra hulp, bijvoorbeeld naar een welzijnscoach of een andere specialist. Je kunt ook alvast kijken op thuisarts.nl voor meer informatie.

Website Thuisarts

Hoe helpt het WIJ-team bij vragen over geestelijke gezondheid?

Onze ondersteuning hangt af van jouw vragen en persoonlijke situatie. Het WIJ-team bespreekt samen met jou wat er aan de hand is en wat er nodig is. We kijken ook naar wat je zelf kunt doen en hoe mensen om je heen kunnen helpen. Als het nodig is, kunnen we je ook doorverwijzen naar een andere organisatie.

 • Stap 1 – Kom langs of maak een afspraak

  Kom langs of maak een afspraak, dan kunnen we elkaar ontmoeten en kennismaken. Dit kan bij één van onze WIJ-locaties of bij jou thuis. Iemand meenemen naar een afspraak mag altijd.

 • Stap 2 – Kennismakingsgesprek

  Tijdens dit gesprek horen we graag meer over jouw ideeën of waar je tegenaan loopt.

 • Stap 3 – Na het eerste gesprek

  Wat er na het eerste gesprek gebeurt, hangt af van jouw vragen en situatie. Misschien ga je zelf aan de slag met onze adviezen. Of je maakt samen met onze WIJ-medewerkers een plan voor ondersteuning. Het kan ook zijn dat we samen op zoek gaan naar extra hulp.

Hier kun je ook terecht

Welzijn op Recept
Heb je last van vermoeidheid, pijn in je nek, stress, angst of somberheid? Deze klachten hebben lang niet altijd een medische oorzaak. Ze kunnen ook ontstaan doordat je je eenzaam voelt, rouwt om een verlies, of gestopt bent met werken. In zulke gevallen kan jouw huisarts je doorverwijzen naar een welzijnscoach.

Psychische klachten als je jong bent 
De huisarts of bijvoorbeeld jeugdverpleegkundige kan samen met jou kijken of je hulp nodig hebt. Lees verder op website van Thuisarts.

Kindertelefoon
Met de Kindertelefoon kun je over alles praten, ook over psychische klachten. Dit kan gratis en anoniem. Je kunt ze elke dag bellen tussen 11.00 en 21.00 uur. Het telefoonnummer is 0800 0432.

Supportlijn voor jongeren
Alles oké? De Supportlijn biedt ondersteuning voor iedereen tussen de 18 en 24 jaar als je je even niet zo goed voelt. Je kunt ze bellen op 0800 0450, ook anoniem. Ze zijn elke dag bereikbaar tussen 14.00 en 22.00 uur.

Mindkorrelatie 
Ervaar je mentale problemen, maak je je zorgen om iemand, of heb je problemen met anderen? Mindkorrelatie denkt graag met je mee. Je kunt ze bellen op 0900 1450, van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 uur.

Direct hulp bij een psychische crisis
Een psychische crisis is een (meestal acute) psychische noodsituatie. De gewone hulp en middelen om rust te brengen, werken dan niet meer. Wat moet je dan doen? Regelhulp van de Rijksoverheid geeft aan wat je dan kunt doen.

Meld zorgwekkend gedrag
Vertoont jouw familielid, vriend, of kennis verward gedrag en maak je je zorgen? Dan kun je bellen met het landelijk Meldpunt Zorgwekkend Gedrag op telefoonnummer 0800 1205. Als het een noodsituatie is, bel dan altijd 112. Als je aan zelfmoord denkt, bel dan 113.

Denk je aan zelfmoord?
Bel 113 (normaal tarief) of 0800 0113 (gratis). Neem het serieus en blijf er niet mee rondlopen. Je kunt altijd contact opnemen met de hulpverleners van Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Je kunt met hen praten om je gedachten te delen of om even je gepieker te onderbreken. De gesprekken zijn anoniem en vertrouwelijk.

Overzicht hulpaanbieders in Groningen
Mentale hulp nodig voor jou en/of jouw kind? Vind alle hulpaanbieders in Groningen.

Of zoek op postcode en huisnummer

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht

4 cijfers en 2 letters
zonder toevoeging
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.