Werk

Het vinden van werk

Werk is veel meer dan alleen geld verdienen. Natuurlijk heb je een inkomen nodig. Maar zeker zo belangrijk is een zinvolle dagbesteding. Zowel betaald werk als onbetaald werk kan voldoening geven. Daarbij ontwikkel je jezelf wanneer je aan de slag bent. Bovendien doe je contacten op en verrijk je daarmee je sociale leven en kan zorgen voor structuur in je leven. Wil jij hulp bij het vinden van werk? Kijk dan op de website van de gemeente naar de verschillende mogelijkheden.

Je baan kwijtraken

Het bedrijf waar je werkt, gaat failliet. Er gebeurt iets ingrijpends in je leven. Of je raakt arbeidsongeschikt. Je baan kwijtraken, dat kan iedereen overkomen. De een doet er alles aan om weer aan het werk te komen. Iemand anders gaat juist op zoek naar een andere zinvolle dagbesteding. Of je hebt inkomensondersteuning nodig.

Maak werk van een oplossing

Wanneer je werk wegvalt, kan dat zwaar zijn. Dit kan komen door ontslag of doordat je contract niet verlengd wordt. Of ben je door ziekte of een burn-out uit het arbeidsproces geraakt? Ben je langdurig werkeloos en kom je maar niet aan de slag? Dit kan mentaal erg zwaar zijn. Je hebt wellicht al diverse afwijzingen achter de rug, of je kunt gewoon geen werk vinden dat echt bij je past. Wat je probleem of uitdaging rondom werken of een baan ook is, samen met WIJ Groningen sta je er niet alleen voor. Wil je voor jezelf starten of vrijwilligerswerk gaan doen, maar weet je niet hoe je het aan moet pakken? Laat jezelf goed informeren en neem de eerste stap!

Bijstandsuitkering aanvragen

Wie in Groningen (nog) geen betaald werk kan vinden of te weinig verdient om van te leven, heeft in principe de mogelijkheid om bij de gemeente een bijstandsuitkering aan te vragen. Dat is dan wel strikt gebonden aan allerlei wettelijke regels en voorwaarden.

Hoe je in Groningen een uitkering kunt aanvragen,  wat je daar precies voor nodig hebt en waar je verder aan moet voldoen, kun je lezen op de website van de gemeente. Hier is alle informatie over bijstand te vinden

Bijstand aanvragen doe je met de computer. Zie je daar tegen op, dan kan het WIJ-team je helpen met de aanvraag. We hebben computers staan voor de aanvraag, en scanners om je bewijsstukken te digitaliseren. En medewerkers die je graag op weg zullen helpen, als je iets niet weet.

Ook als je eenmaal een bijstandsuitkering ontvangt, ben je gebonden aan allerlei wettelijke verplichtingen.

Een bijstandsuitkering is geen vetpot. Het is ook niet bedoeld voor de lange termijn. Het is een hulpmiddel, zodat het makkelijker wordt om weer aan de slag te gaan en actief deel te nemen aan de samenleving. In de tussentijd heb je een minimuminkomen. Maar persoonlijke omstandigheden verschillen van mens tot mens. Sommigen kunnen met alleen een bijstandsuitkering niet rondkomen. Daarom heeft de gemeente een apart potje voor bijzondere bijstand en voor armoedebestrijding. Dat geld is bestemd voor degenen die het anders niet redden.

Haren

In Haren zijn soms nog oude regelingen geldig. Woon je in Haren of een van de omliggende dorpen, dan kun je terecht bij WIJ Haren voor informatie over uitkeringen en werkloosheid, minima en kinderen, geldzaken, werken met een beperking. Dus aarzel niet om contact op te nemen met het WIJ-team.