Gratis liefde uitdelen

En dan word je onverwachts verblijd met een handgemaakt hartje op Valentijnsdag. Op straat, op school, in het verpleeghuis, in het ziekenhuis of zelfs thuis. Het jaarlijkse Hartjesfestival van WIJ Groningen zorgde weer voor veel bijzondere momenten.

De hartjes werden afgelopen maanden zelfgemaakt door kinderen op scholen, de kinderopvang en de kinderclub, maar ook door inwoners thuis, bij de dagbesteding, het naaicafé, de vrouwengroep, in het verpleeghuis en op een woonlocatie door mensen met een beperking. Zo was er een speciale hartjes-maak middag in buurtcentrum de Semmelstee waar verschillende generaties samenkwamen om hartjes te haken en vouwen. Het resultaat: ongeveer 900 handgemaakte harten. Sommige gehaakt en gebreid, anderen geknutseld of zelfs van zeep gemaakt. Ze werden allemaal ingeleverd in de entree in de aanloop naar 14 februari.

Op Valentijnsdag deelden WIJ-medewerkers ze uit tijdens het Hartjesfestival, een initiatief van WIJ Corpus den Hoorn. En dat deden zij niet alleen. In de ochtend gaven medewerker opvoeden en opgroeien Wieneke en stagiaires Puck, Isa en Kim de hartjes weg op het schoolplein van de Boerhaaveschool. Samen met peuters en ouders van het Ouder & Kind Café deelden zij hartjes uit aan bewoners met dementie in verpleeghuis het Heymanscentrum. Ook gingen WIJ-medewerkers langs bij inwoners thuis en bezochten kinderen van BSO de Blokhut het Martiniziekenhuis.

In de namiddag stond er een WIJ-tent op het Overwinningplein in Groningen. WIJ-medewerkers Sanne, Petra, Wieneke, stagiaires Kim, Puck, Isa, Diana en een buurtbewoner verraste mensen met koffie, thee, wat lekkers en manden vol handgemaakte harten. Deze deelden deze uit aan voorbijgangers op straat en ondernemers in de wijk.

Wieneke en Kim (tweede en derde van links) met buurtbewoners op het Overwinningsplein

Deze dag zorgde voor veel bijzondere momenten vertelt opbouwwerker Sanne: ‘Bijvoorbeeld een verlegen peuter die op eigen initiatief een geknutseld hartje gaf aan een bewoner van het verzorgingstehuis. De oudere mevrouw leefde helemaal op. Het mooie is dat er weer nieuwe initiatieven uit opbloeien: de ouders en kinderen waren zo enthousiast dat ze met Pasen weer in het verpleeghuis langs willen gaan. Maar het meest aangrijpende moment was een huisbezoek waarbij een inwoner in tranen uitbarstte toen ze een hart ontving. Ze had al tien jaar geen cadeautje meer gekregen.’

Sanne kijkt tevreden terug op deze vijfde editie van het Hartjesfestival. ‘Je merkt dat zo’n actie de wijk verbindt op veel verschillende niveaus, zelfs al in het maken van de harten. Bovendien breng je bij het uitdelen op een leuke manier het gesprek op gang over de buurt en eventuele zorgen van inwoners. Mensen zijn verbaasd dat ze zo maar iets krijgen. Maar liefde is gratis, dat is de basis. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar.’

Geplaatst op19 februari 2024

OnderwerpAlgemeen