Als je je baan verliest door ontslag of arbeidsongeschiktheid moet je je inschrijven bij het UWV. Dat geldt ook als je tijdelijk niet kunt werken door zwangerschap of ziekte. Op de site van het UWV staat informatie over elk van deze situaties. Via de site kun je je inschrijven als werkzoekende of een WW-uitkering aanvragen.
Algemeen
Mantelzorger ben je als je langdurig (langer dan drie maanden en meer dan acht uur per week) en onbetaald zorgt voor iemand uit je naaste omgeving met een chronische ziekte, beperking, verslaving of psychische problemen. Bijvoorbeeld voor een partner, ouder, kind, ander familielid, vriend of buur. Ook langdurig zorg of hulp geven aan een naaste die in een zorginstelling woont, valt onder mantelzorg. Een mantelzorger geeft zorg omdat zij/hij een persoonlijke band heeft met degene voor wie zij/hij zorgt.
Je kunt met jouw kinderen terecht bij onze WIJ-locaties zonder een indicatie van een huisarts. We kunnen jouw gezin ondersteunen met begeleiding en lichte behandeling. Met onze basis jeugdhulp organiseren wij ondersteuning bij jou in de buurt. Dichtbij de leefwereld van jouw gezin en kinderen.
Samen met jou kijken we naar de behoefte van jouw gezin. We stellen een plan op waarbij je zelf de regie houdt. Dit doen we zoveel mogelijk in jouw eigen omgeving met bijvoorbeeld ondersteuning van familie, kennissen, vrienden of buren (wij noemen dit netwerk). Na het bespreken van het plan ga je hier samen met je ondersteuner mee aan de slag. Zodat je later weer verder vooruit kunt. Voor vragen kun je bij ons terecht. Gaat het niet helemaal goed, dan adviseren we hoe het anders kan. Daarna kunt je zelf weer verder vooruit.
Daarnaast organiseren we diverse trainingen en activiteiten.
Het is vaak leuker om samen met anderen te bewegen. De kans is dan ook groot dat je het langer volhoudt. Buurthuizen, (sport)verenigingen, scholen en WIJ Groningen organiseren regelmatig sport- en beweegactiviteiten bij jou in de buurt. Wandel eens binnen of vraag het WIJ-team naar de mogelijkheden. Zij weten wat er te doen is en kijken samen met jou wat bij je past.
Je kunt bij je huisarts terecht met vragen over verslavingen. Je huisarts weet waar je naartoe kunt voor ondersteuning, of bespreek je situatie met het WIJ-team. Dan gaan we samen op zoek naar een oplossing.
Voor vragen, een gesprek of een behandeling kun je terecht bij Verslavingszorg Noord Nederland. Ook als het om iemand anders gaat. Iemand in je gezin bijvoorbeeld.
In de gemeente Groningen kun je terecht bij één van de 13 WIJ-teams van WIJ Groningen voor ontmoeting en ondersteuning. Bijvoorbeeld als je het moeilijk vindt om met geld om te gaan, als je vragen hebt over opvoeding, of als je je zorgen maakt over iemand anders.
De WIJ-medewerkers kennen jouw wijk of buurt goed en kunnen samen met jou zoeken naar een oplossing voor problemen die je dagelijks ervaart. Ook als je een goed idee hebt voor jouw buurt en hierbij hulp nodig hebt, kun je bij ons terecht.
Onze ondersteuning is gratis.
Je kunt bij één van onze WIJ-teams binnenlopen en je vraag stellen. Dat kan zonder afspraak. Je kunt ons ook bellen of mailen. We zijn op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar. Op de pagina van de WIJ-teams vind je de contactgegevens, het adres en de openingstijden van het WIJ-team bij jou in de buurt.
De WIJ-teams organiseren activiteiten in de wijken. Dit doen ze samen met de inwoners en/of met andere organisaties. Wil je meedoen of heb je zelf een goed idee voor een buurtactiviteit? Bekijk ons activiteitenoverzicht of stuur je idee in, dan nemen we contact met je op. Je kunt ook langskomen bij het WIJ-team bij jou in de buurt.
WIJ Groningen heeft jeugdteams in Beijum, Corpus den Hoorn, De Wijert, Haren, Hoogkerk, Korrewegwijk, Lewenborg, Oosterparkwijk, Rivierenbuurt, Selwerd, Paddepoel, Tuinwijk, Ten Boer en Vinkhuizen. Zit jouw wijk er niet tussen? Dan kun je terecht bij het dichtstbijzijnde WIJ-team. Bekijk het overzicht op Check050.
Op onze vacaturesite vind je veel vacatures voor vrijwilligerswerk bij WIJ Groningen.
Of kijk op de website van Link050 voor vrijwilligerswerk in de stad en omgeving. Wil je liever hulp bij het vinden van een leuke vacature? Kom dan langs bij link050 in de Herestraat 100 in Groningen.
Buurthuizen organiseren vaak leuke sociale activiteiten. Ga eens langs en kijk wat er te doen is. Op Google Maps vind je een overzicht van alle buurtcentra in Groningen.
Het bijhouden van de administratie kan lastig zijn. Heb je hulp nodig bij je administratie, bij het begrijpen van moeilijke brieven of het invullen van formulieren? Dan kunnen de vrijwilligers van het project Orde in de Paperassen je hierbij helpen. Deze ondersteuning is gratis. Je kunt je aanmelden via één van de WIJ-teams.
Het WIJ-team van WIJ Groningen is een team van ervaren professionals en vrijwilligers met verschillende achtergronden. Zoals jeugdwerk, ouderenzorg, buurtwerk, hulpverlening of gezinsondersteuning. Zij kunnen jou ondersteunen bij je vraag.
Het WIJ-team ondersteunt gratis bij vragen over:
- ontmoeten en meedoen
- geld en werk
- veiligheid
- gezondheid
- opvoeden en opgroeien
- wonen
- hulp voor jongeren
- zorg en ondersteuning
Dat hangt af van jouw vraag of situatie. Soms is één gesprek met jou voldoende en kun je zelf aan de slag met onze adviezen. Soms is er meer tijd nodig om samen een oplossing te vinden. Het komt ook wel voor dat we nog een tijdje contact houden als steuntje in de rug.
Ja, wij ondersteunen je gratis en zijn er voor alle inwoners van de gemeente Groningen.
Je kunt bij één van onze WIJ-teams binnenlopen en je vraag stellen. Dat kan zonder afspraak. Bellen of mailen kan natuurlijk ook. We zijn op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar. Op de pagina van de WIJ-teams vind je de contactgegevens, het adres en de openingstijden van het WIJ-team bij jou in de buurt.
Geld & Werk
Via Stichting Leergeld kunnen kinderen een vergoeding krijgen voor bijvoorbeeld schoolspullen, sportkleding en contributie. Als er thuis geen geld is kunnen zij zo toch meedoen aan activiteiten op school en daarbuiten. Je leest er meer over op leergeld.groningen.nl. Hier kun je ook een aanvraag indienen. Kom je er niet uit? Dan kan het WIJ-team je ook helpen met je aanvraag.
Wij mogen geen advies geven over (zorg)verzekeringen. Hiervoor kun je kijken op vergelijkingssites zoals consumentenbond.nl of independer.nl.
De Groningse Krediet Bank (GKB) geeft regelmatig cursussen op het gebied van geld. Je leest er meer over op gemeente.groningen.nl.
Een aanvraag voor de Voedselbank of de Kledingbank loopt altijd via een hulpverlener. Het WIJ-team kan je hierbij ondersteunen. Of je in aanmerking komt voor een gratis wekelijks voedselpakket of gratis tweedehands kleding hangt af van jouw hoeveelheid leefgeld. Hiervoor zijn regels en criteria opgesteld.
Neem contact op met je woningcorporatie of verhuurder. Ga in gesprek en probeer een betalingsregeling te treffen. Lukt dat niet, kom dan langs bij het WIJ-team. Dan denken wij met je mee.
Er bestaan allerlei tegemoetkomingen, zoals kwijtscheldingen, huur- of zorgtoeslag. Tijdens ons financieel spreekuur kunnen onze financieel specialisten samen met jou de zaken op een rij zetten. Zij denken mee, wijzen de weg of helpen je verder. Kijk voor het financieel spreekuur bij jou in de de buurt in onze agenda.
Je kunt met geldzorgen terecht bij het WIJ-team. Wij houden wekelijks financieel spreekuur op onze locaties in de wijk. Hoe eerder je contact opneemt, hoe beter wij kunnen helpen. Kom langs en praat erover met een van onze medewerkers. Kijk voor het financieel spreekuur bij jou in de de buurt in onze agenda.
Wij bieden ondersteuning op verschillende gebieden, ook financiën. Je bent altijd welkom bij jouw WIJ-team. Voor vragen over geldzaken kun je ook zonder afspraak langskomen bij ons financieel spreekuur.
Financieel spreekuur
Bij het financieel spreekuur kun je terecht voor onafhankelijk advies over alle geldvragen, van klein tot groot. Heb je vragen over jouw persoonlijke situatie? Vind je het moeilijk om rond te komen of zit je met een financieel probleem? We denken graag met je mee, wijzen de weg of helpen je verder.
Hier kunnen we je bijvoorbeeld mee verder helpen
- Vragen over je huur, woonlasten, ziektekosten, belastingen en je uitkering
- Formulieren invullen waar je niet uitkomt, bijvoorbeeld voor de voedselbank
- Online aanvragen voor een toeslag of uitkering wanneer je hier niet uitkomt
- Een overzicht maken van al jouw inkomsten en uitgaven
- Een aanmelding voor een cursus omgaan met geld
Bekijk al onze financiële spreekuren
Met een participatiebaan doe je werkervaring op met behoud van je bijstandsuitkering. Je leest er meer over op gemeente.groningen.nl.
Ja dat mag. Al je werkt naast je uitkering, vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt. Ook verdien je je inkomsten (gedeeltelijk) zelf weer. Er gelden wel regels en voorwaarden. Je leest er meer over op gemeente.groningen.nl.
Hierin bieden wij geen ondersteuning. We verwijzen je graag door naar vluchtelingenwerk.nl.
Je kunt de brief laten lezen door een familielid, vriend of buur. Of neem de brief mee naar het WIJ-team. Dan lezen we deze samen door en leggen je uit wat de brief voor jou betekent.
Het WIJ-team geeft geen paspoorten en rijbewijzen uit. Hiervoor kun je een afspraak maken bij de gemeente Groningen. Wij kunnen je wel helpen met het maken van een afspraak.
Met je DigiD laat je zien wie je bent als je op internet iets regelt. Bij de overheid, het onderwijs, de zorg of voor je pensioen. Heb je hulp nodig bij het aanvragen van een DigiD, dan helpt het WIJ-team je graag verder.
Het WIJ-team kan je helpen inzicht te krijgen in je financiën. Neem zoveel mogelijk van je post en administratie mee. Daarnaast heb je een DigiD nodig om allerlei zaken te regelen die met de overheid te maken hebben. Zoals een toeslag of uitkering aanvragen of aangifte inkomstenbelasting doen.
Veiligheid
Het gesprek met jou is altijd vertrouwelijk. We gaan apart zitten om jouw situatie en zorgen te bespreken. Alleen als je het zelf wilt, betrekken wij jouw partner, huisgenoot of andere mensen erbij.
Heb je vermoedens van huiselijk geweld, mishandeling of verwaarlozing? Praat erover met iemand die je vertrouwt. Ook als je twijfelt. Tips om signalen te herkennen en het gesprek aan te gaan vind je op watjijkandoen.nl.
Je kunt terecht bij Veilig Thuis Groningen voor informatie en advies. Dat kan ook anoniem. De hulplijn van Veilig Thuis Groningen is 24 uur per dag bereikbaar op 0800 2000 (gratis). Je kunt je zorgen ook delen met het WIJ-team.
Is er sprake van een acute noodsituatie? Bel dan 112 voor hulp.
Heb je in je woning of in je straat (over)last van dieren zoals ratten, muizen, mieren, wespen of vlooien? Neem dan contact op met de Milieudienst van de gemeente Groningen.
Word niet boos of agressief, maar probeer rustig met elkaar in gesprek te gaan als er ergernissen, conflicten of ruzies zijn. Als dit niet lukt, kun je telefonisch of online melding doen bij het Meldpunt Overlast en Zorg van de gemeente Groningen. Het meldpunt bekijkt samen met jou de mogelijkheden en geeft advies wat je nog zou kunnen doen.
Heb je vermoedens van huiselijk geweld, (kinder)mishandeling of verwaarlozing? Praat erover met iemand die je vertrouwt. Ook als je twijfelt. Je kunt terecht bij Veilig Thuis Groningen voor informatie en advies. Dat kan ook anoniem. De hulplijn van Veilig Thuis Groningen is 24 uur per dag bereikbaar op 0800 2000 (gratis). Je kunt je zorgen ook delen met het WIJ-team.
Is er sprake van een acute noodsituatie? Bel dan 112 voor hulp.
Blijf er niet mee rondlopen, maar praat erover met iemand die je vertrouwt. Bij Veilig Thuis Groningen kun je terecht als je hulp zoekt voor jezelf of je zorgen maakt over anderen. Dat kan ook anoniem. De hulplijn van Veilig Thuis Groningen is 24 uur per dag bereikbaar op 0800 2000 (gratis). Je kunt ook met je verhaal terecht bij het WIJ-team. Samen kijken we dan wat nodig is.
Is er een acute noodsituatie? Bel dan 112 voor hulp.
Blijf er niet mee rondlopen, maar praat erover met iemand die je vertrouwt. Bij Veilig Thuis Groningen kun je terecht als je hulp zoekt voor jezelf of je zorgen maakt over anderen. Dat kan ook anoniem. De hulplijn van Veilig Thuis Groningen is 24 uur per dag bereikbaar op 0800 2000 (gratis). Je kunt ook met je verhaal terecht bij het WIJ-team. Samen kijken we dan wat nodig is.
Is er een acute noodsituatie? Bel dan 112 voor hulp.
Wonen
Alleen als je geen woonadres hebt, of als je verblijft in een instelling, kun je je door de gemeente Groningen laten inschrijven op een briefadres (postadres). Dit is een adres waar de overheid iemand zonder woonadres kan bereiken. Je kunt als briefadres geen postbus gebruiken.
Lees verder op de website van de gemeente.
Het Leger des Heils houdt elke vrijdagmiddag van 14:00 tot 15:00 uur een spreekuur voor dak- en thuislozen aan de Kostersgang 28 in Groningen. Hier kun je zonder afspraak terecht.
Wij hebben geen slaapplaatsen. Maar je kunt hierover wel praten met het WIJ-team. We kijken naar je hele situatie en welke mogelijkheden er zijn. Of we schakelen een andere organisatie in als die je beter kan ondersteunen. Heb je direct een slaapplaats nodig? Bel dan Stichting Van de Straat op telefoonnummer 0800 0200141 of kijk op stichtingvandestraat.nl. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar.
Wacht niet en neem direct contact op met het WIJ-team. Wij kijken met je mee naar de mogelijkheden die er zijn.
Woonurgentie Groningen behandelt aanvragen van woningzoekenden die in aanmerking willen komen voor een voorrangspositie. WIJ Groningen geeft geen urgentieverklaringen af, maar kan je wel ondersteunen bij je aanvraag.
Probeer eerst samen met andere omwonenden tot een oplossing te komen. Lukt dit niet? Dan kun je vervuiling, gebreken, schade of een gevaarlijke situatie in de buurt ook melden bij de gemeente Groningen. Als online melden niet lukt, dan kun je ook de gemeente bellen op telefoonnummer 14 050.
Gezondheid
Praat met je huisarts over je klachten. Je huisarts weet waar je naartoe kunt voor ondersteuning. Ook het WIJ-team kan je hierbij begeleiden. Is er sprake van een acute noodsituatie? Bel dan direct 112 voor hulp.
Heb je wel eens gedacht aan wandelen, hardlopen of tuinieren? Dit zijn gezonde en gratis activiteiten. Ook zijn er in de verschillende wijken gratis activiteiten waaraan je kunt meedoen.
Je kunt ook met een bijdrage vanuit het Volwassenenfonds lid worden van een sportvereniging of sportclub. Het Volwassenenfonds is voor inwoners met een Stadjerspas. Een aanvraag voor dit fonds doe je via het WIJ-team.
Kijk voor meer informatie op volwassenenfonds.nl of neem contact op met het WIJ-team.
Ontmoeten & meedoen
Kies jouw situatie op de site van het UWV om te zien of je vrijwilligerswerk mag doen met behoud van je uitkering.
Dat mag! Je mag hiervoor een vergoeding ontvangen tot maximaal € 2100,- per jaar. Bekijk alle voorwaarden op de website van de gemeente Groningen.
Met een participatiebaan doe je werkervaring op met behoud van jouw bijstandsuitkering. Bekijk op de website van de gemeente Groningen of je hiervoor in aanmerking komt. Twijfel je? Neem dan contact op met het Vrijwilligers Coördinatie Team (VCT) via vct@wij.groningen.nl.
Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Kijk eens bij de vacatures voor vrijwilligers of stuur een e-mail naar vct@wij.groningen.nl.
Op onze vacaturesite vind je veel vacatures voor vrijwilligerswerk bij WIJ Groningen.
Of kijk op de website van Link050 voor vrijwilligerswerk in de stad en omgeving. Wil je liever hulp bij het vinden van een leuke vacature? Kom dan langs bij link050 in de Herestraat 100 in Groningen.
Samen met inwoners en andere organisaties organiseert jouw WIJ-team activiteiten in de wijk. Wil je meedoen of heb je zelf een goed idee voor een buurtactiviteit? Bekijk ons activiteitenoverzicht of stuur je idee in, dan nemen we contact met je op. Je kunt natuurlijk ook langskomen bij een van onze WIJ-teams met je vragen en ideeën.
Onze jeugd- en jongerenwerkers organiseren activiteiten voor kinderen en jongeren door heel Groningen. Op Check050 vind je welke activiteiten er zijn in jouw wijk of dorp.
Buurthuizen organiseren vaak leuke sociale activiteiten. Ga eens langs en kijk wat er te doen is. Op Google Maps vind je een overzicht van alle buurtcentra in Groningen.
Gezin & opvoeden
Twee keer per jaar oganiseert WIJ Groningen KIES groepen (Kinderen In Een Scheiding) voor kinderen van 5 t/m 12 jaar oud.
Mijn ouders zijn gescheiden. En ik dan?
Bij de KIES groep ben je samen met andere kinderen die hetzelfde meemaken als jij. Samen gaan we praten, knutselen en spellen doen om de scheiding een plek te geven en moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken.
Vragen en/of aanmelding
Voor vragen en/of aanmelden neem je contact op met Noor Hooyman.
Telefoonnummer: 06-11494535
Email: noor.hooyman@wij.groningen.nl
Als je 18 jaar wordt, moet je veel zaken zelf regelen. Op kwikstart.nl vind je alles over wonen, geldzaken, school, werk, gezondheid, verzekeren, rechten en plichten.
Hiervoor bestaan regelingen zoals het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Dit fonds draagt bij aan contributie, lesgeld of spullen, zoals sportkleding of de huur van een instrument. Kijk voor meer informatie op jeugdfondssportencultuur.nl.
Praktische tips voor opvoeden vind je op de website opvoeden.nl.
Deel je zorgen met iemand die je vertrouwt. Heb je een jong kind van 0 tot 4 jaar? Dan kun je terecht bij het consultatiebureau in Groningen.
Je kunt je zorgen ook met het WIJ-team bespreken. Onze ervaren professionals denken met jou en je kind mee en kunnen jullie adviseren. Zo kunnen ze zelf ondersteuning bieden of je doorverwijzen naar passende zorg.
Hulp voor jongeren
Thuisin050 helpt je bij het inburgeren in Groningen. Dit is een afdeling van de gemeente Groningen speciaal voor statushouders en gezinsmigranten. Of kijk op inburgeren.nl. Daar vind je alle informatie over inburgeren.
Humanitas Taalmaatjes helpt je Nederlands te leren als dat niet je eigen taal is. Je krijgt dan een Taalmaatje om mee te oefenen. Kijk op humanitas.nl voor meer informatie. Verschillende WIJ-teams hebben ook een Taalcafé waar je op een ontspannen manier kunt oefenen met de Nederlandse taal. Het WIJ-team kan je informeren over de mogelijkheden bij jou in de buurt.
Hiervoor is ons VO WIJ-team en School als Wijk. WIJ-medewerkers zijn aanwezig alle mbo-scholen en middelbare scholen in Groningen. Daar ondersteunen zij studenten die een vraag hebben op één of meer leefgebieden en daar zelf niet uitkomen. Het gaat dan vaak om niet-schoolse zaken. Bijvoorbeeld emotionele problemen, geldzaken of huisvestingsvragen. Vraag je mentor op school naar de contactpersoon van School als Wijk of het VO WIJ-team.
Wanneer je stopt met je opleiding, dan heeft dat ook gevolgen voor bijvoorbeeld je studiefinanciering, tegemoetkoming of OV-kaart. Kijk op DUO.nl voor meer informatie over wat je allemaal moet regelen.
Als je staat ingeschreven als student aan het mbo, hbo of universiteit, kun je studiefinanciering krijgen. Je moet dan wel minimaal 18 jaar zijn. Op DUO.nl vind je de voorwaarden. Ook kun je hier de studiefinanciering aanvragen.
Als je kind drie jaar is, mag je je kind aanmelden op een basisschool. Op gemeente.groningen.nl kun je zien welke stappen er zijn voordat je kind voor het eerst naar school gaat en wat je moet doen.
Zorg & ondersteuning
Mantelzorger ben je als je langdurig (langer dan drie maanden en meer dan acht uur per week) en onbetaald zorgt voor iemand uit je naaste omgeving met een chronische ziekte, beperking, verslaving of psychische problemen. Bijvoorbeeld voor een partner, ouder, kind, ander familielid, vriend of buur. Ook langdurig zorg of hulp geven aan een naaste die in een zorginstelling woont, valt onder mantelzorg. Een mantelzorger geeft zorg omdat zij/hij een persoonlijke band heeft met degene voor wie zij/hij zorgt.
Als je een lichamelijke beperking hebt, kun je een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Dit doe je bij de gemeente.
Kom je er niet uit? Dan kan het WIJ-team je ondersteunen.
WelMobiel zorgt voor vervoer binnen de gemeente Groningen. Daar waar de stadsbus niet meer de wijk in rijdt, haalt Welmobiel mensen van huis en brengt ze bijvoorbeeld naar de huisarts, het ziekenhuis, de kapper of familie. Kijk voor meer informatie op welmobiel.nl of vraag naar de folder bij het WIJ-team.
Welmobiel is een algemene voorziening. Dat betekent dat deze (tegen betaling) voor alle inwoners van de gemeente beschikbaar is.
Kom je er niet uit? Dan kan het WIJ-team je helpen.
Voor reizen buiten de regio, in het weekend of ‘s nachts is er Valys. Hier heb je een Valyspas voor nodig. Een Valyspas vraag je zelf aan op valys.nl. Kom je er niet uit? Dan kan het WIJ-team je ondersteunen.
Als je moeite hebt om zelfstandig of met hulp van familie of vrienden je vervoer te regelen, dan kun je mogelijk een Wmo-taxipas krijgen. Dit is bijvoorbeeld zo als je door een handicap, beperking of psychische aandoening niet met het openbaar vervoer kunt reizen.
Een Wmo-taxipas krijg je als je toestemming hebt van de gemeente. Voor de pas betaal je een eigen bijdrage. Hoe hoog die bijdrage is, hangt af van je inkomen en vermogen. Het WIJ-team kan je uitleggen hoe dit werkt en je helpen bij de aanvraag.
Bij het Steunpunt Mantelzorg van Humanitas bieden beroepskrachten en vrijwilligers verschillende vormen van ondersteuning. Ze luisteren naar je en zoeken samen met jou naar oplossingen voor problemen. Ook kan een vrijwilliger de mantelzorger tijdelijk vervangen, zodat deze even wat tijd voor zichzelf heeft.
Kijk voor meer uitleg, inloopspreekuren, trainingen en cursussen op de website van Steunpunt Mantelzorg Groningen.
Veel nuttige informatie over mantelzorg vind je ook op gemeente.groningen.nl. Of kijk op regelhulp.nl.
Wil je weten of je voor een vergoeding vanuit de Wmo in aanmerking komt? Maak dan een afspraak met het WIJ-team. Je kunt bij ons langskomen, bellen of mailen. Vind een WIJ-team bij jou in de buurt.
Neem contact op met het WIJ-team voor woningaanpassingen, zoals een traplift of aanpassingen in de keuken of badkamer. De woningaanpassing moet wel langdurig noodzakelijk zijn. We bespreken jouw situatie, denken over een oplossing en kijken of je voor een woningaanpassing in aanmerking komt.
Als het WIJ-team een hulpmiddel vanuit de Wmo toekent, betaal je een eigen bijdrage. Deze is voor 2024 vastgesteld op € 20,60 per maand. Deze eigen bijdrage wordt geïnd door het CAK. Als de werkelijke kosten lager uitvallen betaal je een lager bedrag. Ook als je zelf je eigen ondersteuning of hulpmiddelen regelt met een persoonsgebonden budget (pgb), moet je de bijdrage aan het CAK betalen.
Maak een afspraak met het WIJ-team. Een medewerker gaat dan met je in gesprek en adviseert of een hulpmiddel noodzakelijk is. Soms is een maatwerkvoorziening mogelijk vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). In dat geval ondersteunt het WIJ-team je bij je aanvraag.
Huishoudelijke hulp is een voorziening op maat vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Daarvoor geldt in principe de gewone eigen bijdrage. Voor 2024 is die vastgesteld op € 20,60 per maand. Je kunt met een WIJ-medewerker bespreken hoe dit geregeld is.
Denk je dat je huishoudelijke hulp vanuit de gemeente nodig hebt? Maak dan een afspraak met het WIJ-team voor een ‘keukentafelgesprek’. Er komt dan een WIJ-medewerker bij je thuis. Samen bespreken jullie jouw situatie en wat je precies nodig hebt. Ook als je een verlenging wilt aanvragen voor de huishoudelijke hulp die je ontvangt, neem je contact op met het WIJ-team.