Schulden en schuldhulpverlening

Je hebt schulden. Deze zorgen voor problemen. Je loopt bijvoorbeeld achter met betaling van de huur of hypotheek. Doe je niks, dan komen jij en je gezin misschien op straat te staan. Om dat te voorkomen is het nodig dat je hulp zoekt. Wanneer? Als je deze punten herkent:

  • Ik kan rekeningen niet op tijd betalen.
  • Ik sla aflossingen van leningen over.
  • Ik krijg regelmatig aanmaningen en betalingsherinneringen.
  • Ik krijg brieven van incassobureaus, deurwaarders, advocaten, kantongerecht of de rechtbank.
  • Kort nadat mijn salaris is gestort, heb ik geen geld meer om de rest van de maand door te komen.

Heb je schulden, én je hebt maandelijks niet meer voldoende geld om betalingsregelingen na te komen? Dan kun je langs bij het WIJ-team bij jouw in de buurt. Wij kunnen je op weg helpen en als het nodig is helpen we met het aanvragen van schuldhulpverlening.

In de voormalige gemeente Haren zijn soms nog oude regelingen geldig. Woon je in Haren of een van de omliggende dorpen, neem dan voor actuele informatie over schuldhulpverlening contact op met WIJ Haren.

Schuldhulpverlening. Kom je er niet uit met je schuldeisers en lijkt het onoplosbaar, dan kun je schuldhulpverlening aanvragen. Dat loopt via de gemeente Groningen.

Schuldhulpverlening is een traject dat jaren kan duren. Het begint ermee dat ze je situatie in kaart brengen en met je schuldeisers gaan overleggen om betalingsregelingen af te spreken. Soms is het nodig dat de mensen van schuldhulpverlening je inkomen een poos beheren. Dan zorgen zij voor de aflossing van je schulden. En soms zul je bijvoorbeeld ook je huis moeten verkopen, of je auto. Of je telefoon wegdoen.

Voor schuldhulpverlening van de gemeente kun je in aanmerking komen als je zit met (dreigende) schulden die je zelf niet kunt oplossen. Je moet wel ingeschreven staan in de gemeente Groningen, en een eigen inkomen hebben.

Overweeg je om schuldhulpverlening aan te vragen, loop dan eens binnen bij je WIJ-team. Dan bekijken we samen je situatie. We zijn goed op de hoogte van de opties en kunnen met je meezoeken naar de beste manier om eruit te komen. In veel WIJ-teams is er een financieel spreekuur waar je zonder afspraak terecht kunt.

Budgetbeheer

Geef je vaak meer geld uit dan er binnenkomt? En kom je daardoor steeds in de problemen? Dan kan het verstandig zijn om eens na te denken over budgetbeheer van de Groningse Kredietbank.

Bij budgetbeheer krijg je niet langer je hele inkomen gestort op je eigen bankrekening. Je maandinkomen gaat naar de bankrekening van de Kredietbank. Zij betalen daarvan eerst je vaste lasten, zoals huur, gas, elektriciteit en ziektekosten. Ook zetten ze vast wat geld opzij voor de rekeningen die eens in de drie maanden komen, zoals van het waterbedrijf. Zo weet je zeker dat dat op tijd betaald wordt. En jij krijgt elke week (of elke maand) een bedrag overgemaakt om van te leven. Meer weten? Kom langs of maak een afspraak bij de Groningse Kredietbank.

In de voormalige gemeente Haren zijn soms nog oude regelingen geldig. Woon je in Haren of een van de omliggende dorpen, neem dan voor actuele informatie over budgetbeheer contact op met WIJ Haren.

 Zelfstandige / ZZP’er en schulden

ZZP’ers of zelfstandig ondernemers met schulden kunnen terecht bij het zelfstandigenloket van de gemeente. Als je bent gestopt met je zaak, kun je contact opnemen met WIJ Groningen.

Deze organisaties kunnen je ook helpen bij schulden

Voor dringende schuldproblemen kun je terecht bij de Groningse Kredietbank (GKB). De kredietbank verdiept zich in je schuldprobleem en kan bijvoorbeeld helpen met een schuldenregeling. Ze werken vanuit de stad (Harm Buiterplein/Europapark) maar gaan regelmatig de provincie in voor een spreekuur in de omliggende dorpen en steden. De GKB is er ook voor jongeren met schulden. Kijk op de GKB-website voor meer informatie.

De website zelfjeschuldenregelen.nl is er om mensen met beginnende financiële problemen te helpen een oplossing te vinden.

Het Nibud is een onafhankelijke stichting [www.nibud.nl] voor informatie en goede raad, zodat je meer inzicht krijgt in je geldzaken.

Op de website Wijzer in geldzaken staan handige hulpmiddelen en tips over geldzaken, per levensfase of onderwerp.

Ook bij het Juridisch Loket  kun je altijd even langs gaan voor advies, als je problemen hebt met schuldeisers. Ze kunnen je verder helpen en ze weten de weg naar schuldhulpverlening.