Hoe ben jij geld de baas?

Een geldquiz op scholen, thematafels bij onze locaties, een geldmarkt, spreekuren, financiële koffie-uurtjes en budgetkoken. Tijdens de week van het geld organiseren onze WIJ-teams weer diverse initiatieven voor jongeren en volwassenen door de hele gemeente.

Week van het geld
Het thema van deze dertiende editie van de week van het geld is ‘hoe ben jij je geld de baas?’. Floor Oosterhoff (projectleider Armoede en sociaal raadsvrouw in Lewenborg) legt uit waarom dit belangrijk is: ‘Om de baas te zijn over je eigen geld moet je inzicht hebben in je financiën. Het gaat over grip hebben en houden op je geld, maar ook over het weerstaan van alle verleidingen die er tegenwoordig zijn. Dat kan nog een behoorlijke uitdaging zijn. Daarom is het belangrijk om hier het gesprek over aan te gaan met jongeren en volwassenen tijdens de week van het geld’.

Diverse initiatieven
Door de hele gemeente organiseert WIJ Groningen daarom deze week diverse initiatieven. Bijvoorbeeld de geldquiz op scholen. Dat is een samenwerking van onze WIJ-medewerkers op school, onze sociale raadslieden en het preventieteam van de Groningse Kredietbank (GKB). In de kantine op school kunnen leerlingen meedoen met de geldquiz. Komen daar bepaalde vragen naar boven, bijvoorbeeld over zorgtoeslag of een laptopregeling? Dan kunnen ze daar meteen een aanvraag voor indienen met hulp van onze sociale raadslieden.

Onze jeugdwerkers organiseren daarnaast allerlei activiteiten voor kinderen en jongeren in het kader van de week van het geld. Bijvoorbeeld budgetkoken, een euro bingo of een kassaspel. Allemaal om het gesprek aan te gaan over hoe ze verstandig met geld kunnen omgaan en verleidingen kunnen weerstaan. ‘Met goede financiële keuzes kunnen jongeren namelijk problemen voorkomen in de toekomst’ benadrukt Floor.

Daarnaast zijn er deze week voor volwassenen veel verschillende initiatieven in de wijken. Bijvoorbeeld een geldmarkt in Vinkhuizen, een financieel koffie-uurtje op verschillende plekken en extra aandacht voor regelingen zoals het volwassenfonds en de voorzieningenwijzer tijdens de financiële spreekuren. Tot slot zijn er bij de entree in de Oosterparkwijk thematafels ingericht met tips en informatie voor inwoners.

thematafel week van het geld

Foto: Thematafel in de Oosterparkwijk staat in het teken van de week van het geld

Benieuwd naar alle activiteiten?
Ben jij benieuwd naar alle activiteiten in jouw wijk? Neem dan contact op met jouw WIJ-team. Alle activiteiten van onze jeugd- en jongerenwerkers vind je op de website van check050.

 

Geplaatst op11 maart 2024

OnderwerpAlgemeen