Taalhuis

Bent u ouder dan 18 jaar en…

 • wilt u leren computeren? Het kan in het Taalhuis
 • wilt u beter leren schrijven? Het kan in het Taalhuis
 • hebt u moeite met lezen? U kunt het oefenen in het Taalhuis
 • wilt u beter Nederlands spreken? Ook dat kan in het Taalhuis.

Een taalvrijwilliger gaat met u aan de slag. U oefent alleen met de taalvrijwilliger of in een klein groepje. In het Taalhuis krijgt u geen cursus, het is geen school. In het Taalhuis oefent u wat voor u belangrijk is. De lessen kosten niets.

De Taalhuizen zijn opgericht in samenwerking met de Stichting Lezen en Schrijven, de gemeente Groningen, WIJ Groningen, Groninger Forum, het Alfa-college en het Noorderpoort.

Meer weten? Kom dan langs bij JOP aan de Klaprooslaan 304A, op dinsdag tussen 10:00 en 11:00 uur en vraag naar Simone van Leusden. Zij kan u alles vertellen over de mogelijkheden van het Taalhuis. U kunt haar ook mailen , of bellen 0800-8100, (vraag naar Simone van Leusden).

De Hulpdienst

De hulpdienst is een team vrijwilligers, ondersteund door Humanitas, dat graag iets voor een ander wil doen. In Groningen Stad helpt de hulpdienst iedereen die bepaalde dingen (tijdelijk) niet zelf kan doen. Deze hulp is gratis. Zij vragen alleen een vergoeding voor gemaakte kosten, zoals autovervoer of gebruik van elektrisch gereedschap.

De hulpdienst doet de volgende klussen:

 • klusjes in huis
 • boodschappen
 • kleine tuinklussen
 • meegaan naar het ziekenhuis
 • en nog meer...

De Hulpdienst is bedoeld voor ouderen, mensen met een beperking, chronisch zieken of mantelzorgers die bepaalde klusjes of activiteiten in en om huis niet meer zelf(standig) kunnen uitvoeren. Zij bieden in uw buurt dan een helpende hand. Wilt u een aanvraag doen? Neemt dan contact op met WIJ Oosterparkwijk.

Tuinteam

Hebt u een mooie tuin, maar kunt u deze zelf niet meer onderhouden? Dan kan er een beroep gedaan worden op het tuinteam. Het team verricht lichte tuinwerkzaamheden zoals gras maaien, onkruid verwijderen en tot op ooghoogte snoeien.

Elke maandag- en woensdagochtend van 09:30 tot 12:00 uur gaat het tuinteam aan de slag. Let op: Het tuinteam werkt alleen in tuinen in de Oosterparkwijk.

Opgeven kan via WIJ Oosterparkwijk; wijoosterparkwijk@wij.groningen.nl / 050 367 89 60

Zwerfvuilteam Wijkwerken

Elke woensdagochtend van 09:00 tot 10:00 uur gaat het zwerfvuilteam aan de slag in de Oosterparkwijk.

We starten met een kop koffie. Daarna lekker buiten bezig en samen een zwerfvuilroute lopen. Zo houden we samen de wijk schoon!

De HulpExpress

De HulpExpress is al enige tijd actief in Beijum en zij zijn nu ook gestart in de Oosterparkwijk. De HulpExpress heeft als doel iedereen te helpen die hulp nodig heeft, zij doen dit door middel van een 45 km autootje met grote laadruimte. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar een donatie is altijd welkom. De hulpvragen die zij kunnen beantwoorden zijn onder meer:

 • Tuin afval wegbrengen
 • Boodschappen ophalen bij de voedselbank (boodschappen ophalen voor mensen die het zelf niet kunnen)
 • Grof vuil wegbrengen (geen puin)
 • Kleine klussen
 • Kleine verhuizingen

Aanvragen kunt u doen via telefoon 06 823 493 59

Dig050

Computerbank, computercursussen, reparatie en onderhoud, hulp bij computerproblemen, websites bouwen en printen. Ook reparatie en verkoop van goedkope computers.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur. Kom eens langs.

Meer informatie: www.dig050.nl

Adres: Merelstraat 155 (Oosterparkheem)

Computerreparatie: op afspraak

En dat helemaal voor niks!

Uw computer of uw laptop is kapot, is ineens heel traag of heeft een virus te pakken, wat nu?

Een nieuwe kopen is duur en misschien kan hij nog prima gerepareerd worden. Maar door wie? En wat gaat dat kosten?

Bij WIJ Oosterparkwijk hebben we computerexpert en wijkbewoner Rene, die goed is met hardware en software van computers en graag voor wijkbewoners wil proberen hun beschadigde computer op te knappen.

Neem telefonisch contact op met WIJ Oosterparkwijk of kom langs op Gorechtkade 8 voor het maken van een afspraak. Let wel: Het moet mogelijk zijn dat uw computer of laptop naar de locatie kan worden gebracht. Huisbezoeken zijn niet mogelijk.

Aan reparatie of herstel van uw computer of laptop zijn geen kosten verbonden.

OZO computerles

Elke dinsdag van 13:30 tot 15:00 uur en van 15:00 tot 16:30 uur.

De cursus wordt verzorgd door leden van de OZO Computerclub.  De cursus wordt 1 op 1 gegeven; dus individueel en in een tempo dat u aan kunt. U kunt zelf uw wensen aangeven. De één weet helemaal niets van de computer en wil de basis leren, de ander heeft al wat kennis maar wil graag wat meer leren over bijvoorbeeld e-mailen, facebooken, skypen, een brief schrijven in Word, websites opzoeken, enzovoorts. Of u heeft een nieuwe tablet of laptop gekocht / cadeau gekregen en u wilt graag bij het gebruik ervan enige begeleiding hebben.

Locatie: neem contact op met WIJ.

Kosten: € 10,00 strippenkaart (5 lessen). Eerste keer is gratis.

Kledingbank Maxima

Kledingbank Maxima Stad is een modezaak waar alleen cliënten van de Voedselbank kunnen komen winkelen. Neem uw pas van de Voedselbank mee.

Maxima is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:30 uur.

Inbreng van kleding is door iedereen mogelijk en van harte welkom.

www.groningenstad.kledingbankmaxima.nl

Adres: Oosterhamriklaan 9

Werelds koken

Ga op wereldreis en verken de keukens uit verschillende culturen.

Iedere week vliegen we naar een ander land waar een nieuw werelds gerecht centraal staat. Leer echte Indonesische curry te bereiden, ervaar hoe Eritrese Injera wordt gegeten, of maak kennis met de bijzondere smaak van Syrische Shakrya.

Kom gerust eens langs en maak kennis met mensen en gerechten uit andere culturen. Het kost niets en is laagdrempelig. Iedereen is welkom!

Elke oneven week op maandag van 14:30 tot 17:00 uur

Bie de buuf, Paradijsvogelstraat 10

Proef 't Seizoen

Jongens en meiden bewust laten worden van wat voor soorten groente en fruit er groeien in de maanden januari tot juli, hoe ze smaken, hoe gezond ze zijn en hoe je ze bereidt. We leren ze hoe ze veilig en verantwoordelijk met de materialen kunnen werken in de keuken en dat ze samen met elkaar op een gezellig en plezierige manier met elkaar kunnen werken.

7-14 jaar / elke even week op maandag van 14:30 tot 17:00 uur

Bie de buuf, Paradijsvogelstraat 10

WIJ met de seizoenen mee

Wilt u ook minder conserveermiddelen eten? Lekker en gezond? Niet duur? Dan is deze ochtend iets voor u!

U leert nieuwe recepten en methodes om gezond, goedkoop en duurzaam te koken.

Leer uw eigen limonadesiroop, pastasaus, vegetarische burgers, jam en nog vele andere dingen maken!

Elke donderdag van 09:00 tot 12:30 uur

Bie de buuf, Paradijsvogelstraat 10

 

Kijk bij onze buren van WIJ Korrewegwijk / de Hoogte voor o.a. een Fix’m Kluscafé, Studio Draadkracht, Mijn Gereedschapskist en Fietsreparatie.

Contact

Wilt u meer weten? Of wilt u liever iemand spreken?
Bel dan met 050 367 42 00. Of neem contact op met het WIJ-team in uw wijk.