Een participatiebaan is een stap vooruit

Zit je in de bijstand, en is betaald werk nog niet mogelijk? Dan kan een participatiebaan een mooie kans zijn om weer actief middenin de maatschappij te staan. Je gaat gewoon weer met je collega’s aan het werk en doet ervaring op, zonder je uitkering kwijt te raken.

In onze WIJ-teams zijn diverse p-banen mogelijk. Des te meer doet het ertoe wat jij graag zou willen doen en waar je talent ligt. Je zou bijvoorbeeld kunnen meehelpen bij activiteiten, bij kinderopvang of huiswerkbegeleiding, bij sport en spel of bij taalondersteuning. Er zijn ook functies als gastvrouw of gastheer in de Entree.

Voorwaarden
Voor een participatiebaan gelden wel bepaalde regels. Zoals een leeftijdsgrens van 27 jaar of ouder. Je hebt een volledige bijstandsuitkering van de gemeente Groningen. Je hebt een (gedeeltelijke) arbeidsverplichting en je zit niet in een ander traject naar werk. En je moet beschikbaar zijn: 16 tot 32 uur per week. Een participatiebaan duurt maximaal twee jaar. Kijk ook even bij de gemeente Groningen.

Hoe werkt het?
WIJ Groningen heeft een apart Vrijwilligers CoördinatieTeam (VCT), waar alles rond participatiebanen wordt geregeld. Ga daar eerst gewoon eens praten: vertel ons wat je kunt en wat je zoekt. Samen bekijken we dan je mogelijkheden op maat. Later volgt een tweede gesprek, met iemand van een WIJ-team erbij, om de inhoud van het werk te bespreken.

Natuurlijk word je goed ingewerkt, wanneer je bij een WIJ-team aan de slag gaat. Als dat nodig is krijg je van tevoren een training. En je hebt de tijd om je het werk eigen te maken. Intussen kun je volop werken aan je persoonlijke ontwikkeling door deel te nemen aan een van onze interessante cursussen. Als collega ben je uiteraard welkom bij personeelsuitjes.

Het contract en alle formaliteiten worden geregeld door het VCT. Zoals de aanvraag bij de Sociale Dienst. Er is ook een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig.

Ben je eenmaal bij ons aan het werk, dan word je niet aan je lot overgelaten. Op de werkvloer word je begeleid door een WIJ-collega. Bij het VCT kun je altijd terecht. En vanuit de Sociale Dienst word je intussen begeleid door een ‘coach Meedoen’. Regelmatig zijn er evaluatiegesprekken. Na afloop van je baan ontvang je een getuigschrift.

Meer weten? Stuur een mailtje naar: vct@wij.groningen.nl of kijk eens op de website van Link050, daar plaatsen wij regelmatig participatiebanen.