Wat jij kan doen
Iedereen hoort veilig thuis te zijn. Uit onderzoek naar kindermishandeling blijkt dat drie procent van de kinderen slachtoffer is van fysiek geweld, verwaarlozing, seksueel misbruik of getuige is van geweld tussen ouders. Dit betekent dat in iedere klas minstens één kind zit dat slachtoffer is.
In het aanpakken van kindermishandeling hebben we iedereen nodig. De gemeente Groningen investeert de komende jaren fors in een intensievere aanpak om geweld te voorkomen, eerder te signaleren, te melden en duurzaam te stoppen door gezinnen en kinderen die geweld meemaken langer te ondersteunen.
Terugkomend onderdeel van de Groningse aanpak is een publiekscampagne rondom de week tegen kindermishandeling. Doel van de campagne is bewustwording creëren van het feit dat we iedereen nodig hebben om (vermoedens van) kindermishandeling te signaleren, bespreekbaar te maken en te stoppen.
Dit jaar vindt de Week tegen Kindermishandeling plaats van maandag 20 november t/m zondag 26 november. Rondom de themaweek organiseren de gemeente, Veilig Thuis, GGD en WIJ Groningen diverse activiteiten. Zo bieden WIJ-medewerkers een lesprogramma op scholen aan. Hierin bespreken ze het thema met de leerlingen van groep 7 en 8: Wat is eigenlijk kindermishandeling? Hoe kan het dat er kindermishandeling is? Wat zou jij kunnen doen om iemand te helpen?
Op watjijkandoen.nl vind je het volledige activiteitenoverzicht én tips over wat jij kunt doen tegen kindermishandeling.