Een hart onder de riem

Vrijdag 13 maart richtte psychologiestudente Dyanthe Brouwer ‘m op: de facebookgroep Helpende hand voor hulpbehoevende stadjers. De groep zorgt ervoor dat ouderen die niet meer naar buiten kunnen voor boodschappen of medicijnen, deze door vrijwilligers toch thuisbezorgd krijgen. Inmiddels hebben al meer dan 1700 Stadjers hun hulp aangeboden en ontstaan er in de groep ook veel andere initiatieven. Thea Rolvers, opbouwwerker samenlevingsopbouw bij WIJ Groningen, stuurde Dyanthe een berichtje en ondersteunt haar nu.

“De Helpende hand is heel laagdrempelig”, zegt Thea. “Soms wordt een vraag dezelfde dag al opgelost. Ik vind het charmant dat zo’n jonge vrouw dit is begonnen en dat het heel succesvol is. Ik heb haar mijn hulp aangeboden. We hebben nu regelmatig contact. Dyanthe ziet mij als een soort bonusmoeder, zegt ze.”

Foto Henk Tammens

 

Positieve reacties
Gelukkig doet Dyanthe (op de foto links) het niet alleen. Inmiddels zijn al zeven andere jonge vrouwen haar te hulp geschoten. “Ze kunnen zich prima alleen redden”, zegt Thea. “Maar met name Dyanthe ziet veel op zich afkomen. Naast alle positieve reacties op facebook zijn er op sociale media ook altijd negatieve geluiden. En de media weten haar ook te vinden, net als professionele organisaties die soortgelijke diensten aanbieden.”

Kaartjes voor ouderen
“Volg je hart, zeg ik tegen haar. Het loopt tot nu toe goed. Gaat er toch iets mis, dan staan ik en mijn collega’s van WIJ klaar om te helpen. Onlangs wilde Dyanthe kaartjes gemaakt door kinderen uitdelen aan ouderen. Ik heb haar toen gewezen op het Pelstergasthuis, dat is een goede plek voor zoiets. OOG TV kwam haar interviewen, ze vond het fijn als ik meeging. Ik ben er voor haar en oefen geen druk op haar uit.”

Veel initiatieven
Op deze manier is er dus óók voor enthousiaste helpers als Dyanthe een hart onder de riem. Wil je ook helpen? Word lid van de facebookgroep of kijk op helpende-hand.com. Of kijk op onze website voor een van de vele andere initiatieven.