Janny Wilpstra bedacht de WIJ Viert Kadokast, voor mensen die niet veel te besteden hebben

Wie ben je?
Ik ben Janny Wilpstra, ik woon in Hoogkerk. Ik ben getrouwd en heb twee kinderen.

Wat was jouw idee voor Hoogkerk?
Ik ben begonnen met de WIJ Viert Kadokast, voor mensen die niet veel te besteden hebben. Zij mogen een cadeautje uit de kast halen, als er een geboorte is. Of een feestje, elk feestje eigenlijk. Ze mogen natuurlijk ook cadeautjes inbrengen. Als iemand speelgoed over heeft, of iets anders dat cadeauwaardig is, dan zijn we daar blij mee.

Hoe kwam je daarop, had je dat al eens ergens gezien?
Nee ik heb het nooit ergens anders gezien. Ik merkte dat er behoefte aan was. Ik wou hier in Hoogkerk wel iets doen, een beetje zoals als een voedselbank, maar dan met cadeautjes.

En hoe heb je het voor elkaar gekregen?
Ik ben met mijn idee naar de consulent gegaan, en samen hebben we overlegd. Gelukkig kon het! Ze stonden achter mij en ja, zodoende staat het hier.

Hoe was je eigenlijk bij WIJ Hoogkerk terechtgekomen?
Ik heb eerst als vrijwilliger gewerkt bij het Centrum voor Jeugd & Gezin. Daar schonk ik thee en koffie, dat soort dingen. Zo kon ik mensen ook een luisterend oor bieden, dat is ook belangrijk. Later werd het CJG onderdeel van WIJ Hoogkerk. Zo ben ik er eigenlijk ingerold.

Hoe lang draait die Kadokast nu?
Twee jaar. en ik heb in die tijd vooral heel veel blije gezichten gezien, haha. Mensen zijn gewoon zo blij met deze kast. Ja, dat is gewoon mooi.

Heb je wel dat bepaalde mensen je bijblijven?
Ja, een keer met Sinterklaas kreeg een kind een cadeautje, maar de tas was stuk. Die mensen hadden het ook echt niet breed. Toen ben ik gelijk op zoek gegaan of ik niet nog iets kon vinden, in de Kadokast of elders. En zodoende heb ik toen wat extra’s kunnen geven voor dat kindje. Dat is me wel heel erg bijgebleven, die mensen waren zo blij! Zeker weten.

Hoe komen jullie aan de cadeaus?
De cadeaus krijgen we van mensen hier uit Hoogkerk. Vaak zijn ze thuis de kamers of de zolder aan het opruimen. En dan komen ze het hier brengen. Het moet natuurlijk wel cadeauwaardig zijn. Vanaf het begin loopt het al als een tierelier, haha, dat is wel heel mooi. Ik weet niet hoe dat komt, zoveel doe ik er eigenlijk niet aan, maar mensen komen cadeaus brengen. Ook alle mensen die het facebook-account van de WIJ Viert Kadokast volgen. Het gaat allemaal als vanzelf.

En wat is jouw rol dan?
Bijvoorbeeld: als mensen op zoek zijn naar iets wat er niet is, probeer ik altijd om erachter te komen waar ik het vandaan zou kunnen halen. Misschien ken ik iemand die het weet, of ik kan een oproepje plaatsen. Ik vind het gewoon echt fijn om wat voor andere mensen te doen. Vooral met de feestdagen ben ik druk.

Worden er ook wel bijzondere cadeaus ingebracht?
Er kwam eens een playstation binnen, dat was vorig jaar. Die heb ik verloot. Want dat doe ik ook wel: soms als hier een televisie komt, of een barbecue, een gourmetstel, dat verloot ik dan. Dat is wel mooi hoor, zulke dingen. Of ik doe het met knikkers: dan mogen ze raden hoeveel knikkers er in de pot zitten, en zo kun je dan wat winnen.

Het is zeker wel dankbaar werk.
Ja, alleen al die blije gezichten, als ze hier weggaan! Daar doe ik het graag voor. Ik houd ervan om voor mensen bezig te zijn. Misschien ook wel om dat ik zo ben opgevoed.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
Ik zou eigenlijk nog wel veel meer willen doen. Zoals een bingo, zulke dingen, dat lijkt me wel hartstikke leuk. En visitekaartjes. Ja, ik wil eigenlijk nog wel verder uitbreiden, maar ik moet nog bekijken hoe ik dat ga doen.