“Voetballen bij mijn grote club!”

Sinds een tijdje train ik bij FC Groningen. Tijdens de trainingen is het niet alleen een potje voetballen, je leert ook van alles. Ritme, eten, stoppen met roken en een goede invulling van mijn dag. Ik ben eigenlijk werkeloos zie je, maar doe tegenwoordig vrijwilligerswerk bij WIJ Corpus den Hoorn.

“Hoe ben je hier terecht gekomen?”

Ik deed vrijwilligerswerk bij het WIJ-team. Op een gegeven moment vroeg iemand van WIJ Groningen of ik mee wilde doen met dit FC Groningen project. Dat was wel een grote stap om te zetten, want ik ben wel een einzelgänger. Maar toen hebben ze me wel over de streep getrokken. Eerst was ik stik zenuwachtig maar toen dacht ik ‘wat kan me nou gebeuren? Dus nu zit ik hier, bij FC Groningen en het WIJ-team.

“Wat doe je hier allemaal, met ‘Gezond & Fit’?”

We doen veel met de bal, lopen, partijtjes, penalty’s. Maar dat is het niet alleen. Je bent met mensen in de leeftijd van 20 tot 65 jaar. D’r komt een vrouw uit Marokko, een man uit de Filipijnen en eentje komt uit Suriname. Het is echt heel warm, als iemand valt: direct hulp van ‘nou gaat het enzo’. Het is fijn zo met elkaar, dat je elkaar steunt.

“Hoe is het gekomen dat jullie zo hecht zijn geworden?”

Je bent hier twee keer in de week, dan leer je elkaar kennen. Sommigen vertrouwen je en die komen met bepaalde dingen bij je. Ik ben zelf niet zo’n prater in groepen. Op donderdag gaan we na het trainen naar boven, dan praten we met de groep. Afgelopen week deden we een potje ‘cross the line’. Daarbij stapte iemand over de lijn en vertelde zijn verhaal. In het begin had hij dat waarschijnlijk nooit gedurfd, maar hij was van de week hartstikke open en heeft verteld wat hij meegemaakt heeft.

Dat was behoorlijk pittig. Het kwam aan en dat zag je: mensen bij wie de mond een beetje open viel. En dan was het mooi om te zien dat het daarna ook meteen een arm om de schouder was, kom op, kop d’r veur… hartstikke mooi om te zien.

Even voorstellen: trainer Mark…

Hé! Kom op! Nog even aanzetten!’ Mark moedigt de groep nog even aan om het onderste uit de kan te halen. Mark traint de groep waar Bennie in speelt.

Bennie: “Mark stimuleert mij om op de trainingen te komen.” “Vanmorgen nog, ik voelde me niet helemaal fit. Mark zei toen “gewoon komen en meedoen joh, als het niet gaat dan ga je maar aan de kant.”

“Mark, vertel eens iets over dit project…”

“Ik ben in dienst bij FC Groningen, bij Stichting FC Groningen in de maatschappij”. Ik ben hier terecht gekomen omdat ik onderzoek heb gedaan naar het effect van sport op je sociale leven. Het blijkt dat sport ontzettend goed werkt.”

“We zijn bezig met twee projecten. Het ene heet ‘Sociale Activering’. Dat doen we samen met USG Restart. Daarnaast zijn we begonnen met het project ‘Gezond & Fit’. Dat project zijn we samen met WIJ Groningen gestart. ”

“Met ‘Gezond & Fit’ hebben we naast de training ook groepsbijeenkomsten, die zijn gericht op gezondheid, voeding en bewegen. En soms gaan we wat dieper op de persoon in, zoals vorige week met ‘cross the line’. Met de deelnemers spreken we af wat ze willen bereiken.”

“Hoe werkt dat?”

“Met de deelnemers maken we een doelenboek. Iedereen bepaalt voor zichzelf een doel, elke twee weken gaan ze dan een kleiner doel stellen om tot het grote doel te komen. Dan maak je het haalbaar. Zo’n doel kan bijvoorbeeld zijn om af te vallen, stoppen met roken, gezonder te eten, noem maar op.

Vergrootglas

Jouw WIJ-team:

  • Vul uw postcode en huisnummer in (zonder toevoeging) en druk op enter

Wil je verder nog iets weten?

Het project Gezond & Fit is inmiddels afgelopen. Maar kom gerust eens langs bij WIJ Corpus den Hoorn of WIJ De Wijert. Misschien is er een ander project of initiatief dat bij jou past!

Dit project is een samenwerking met gemeente Groningen en stichting FC Groningen in de maatschappij.