​De ondersteuning gaat ook door vanuit huis

Herbert Daling, medewerker bij WIJ Vinkhuizen, heeft in normale omstandigheden veel contact met bewoners. Maar sinds de coronacrisis werkt hij thuis. Toch lukt het hem ook daar mensen goed te bereiken. “En het lijkt goed met ze te gaan.” 

Herbert ondersteunt onder andere mensen die bekend zijn met psychiatrische problemen. “Veel mensen die ik spreek hebben in het verleden een behandeling gehad, bijvoorbeeld bij Lentis. Het gaat weer goed, maar enige ondersteuning is nog wel nodig”. Daarnaast probeert hij mensen te bereiken die onder de radar van de hulpverlening zijn, maar die wel hulp nodig hebben, ook wel ‘bemoeizorg’ genoemd.

Bureau met koffie, bril en computer

Supermarkt
“Sommige mensen die ik spreek voelen zich kwetsbaar, soms angstig, en hebben vaak het gevoel  dat ze het niet goed doen”, zegt Herbert. Zo begeleidt hij iemand die last heeft van angsten en die het bijvoorbeeld lastig vindt om naar een supermarkt te gaan. Of staat hijeen gezin met weinig inkomen bij. Veel contacten lopen nu via telefoon of WhatsApp.

Afstand
Maar nu werkt hij thuis, op afstand van mensen. Hoe gaat het met zijn inwoners in deze tijd van coronacrisis? En lukt het hem om zijn werk te blijven doen? “Ik kan mensen goed en snel bereiken”, zegt Herbert. “Eigenlijk heeft iedereen begrip voor de situatie. En het lijkt goed met ze te gaan. Dat valt me niet tegen.”

Tempo
Hij heeft hier wel een verklaring voor. “De samenleving is een beetje stil komen te staan. Het tempo van nu lijkt meer op dat van vroeger. Zelf groeide ik op in de jaren ’80. Het saamhorigheidsgevoel dat nu opkomt in de maatschappij doet me eigenlijk wel een beetje denken aan die tijd. Toen hoefde alles nog niet zo snel en direct als nu. Dit lijkt er een beetje op. Eigenlijk vermoed ik dat sommige mensen dit stiekem wel fijn vinden. Dit tempo is goed te volgen.

Goed netwerk
Even maakte Herbert zich wel even zorgen om iemand die wegens problemen uit zijn woning dreigde te worden gezet. “Maar ik kon goed met de woningbouwvereniging overleggen en de rust is voor hem weer teruggekeerd.” Ook kreeg hij een signaal dat het met een inwoner dreigde mis te gaan. “Maar dan lukt het toch om die meneer in contact te brengen met Lentis. Op zo’n moment merk je dat je een goed netwerk hebt opgebouwd en dat we elkaar kunnen vinden. De GGD, de politie, we hebben goed contact met elkaar. Dat is mooi.”

Eenzame ouderen
Ook al werken veel WIJ-medewerkers thuis, alle WIJ-teams zijn telefonisch bereikbaar. En de opbouwwerkers zijn te vinden op straat, herkenbaar aan hun groen-witte WIJ-jasjes. Herbert: “Als we merken dat mensen eenzaam zijn, brengen we regelmatig een bezoekje. Dan maken we even een praatje, vanaf de stoep of telefonisch bij het raam. We doen echt ons best om via alle mogelijke middelen contact te houden met kwetsbare bewoners.”

Complimenten
Ondertussen werkt Herbert thuis administratieve achterstanden weg, iets wat normaal geen prioriteit heeft, maar nu mooi kan. “Ik wil de ICT van de gemeente en het management van WIJ Groningen een groot compliment geven. De eerste ochtend waren er inlogproblemen, maar dat was snel opgelost. Sindsdien is de verbinding supersnel. En het coronacrisisteam van WIJ stuurt elke dag een nieuwsbrief met goede informatie. Dat helpt me allemaal om goed mijn werk te kunnen blijven doen. Ik vind het echt heel knap.”