Opvoeden en opgroeien

We willen allemaal dat kinderen gezond en veilig kunnen opgroeien. In de meeste gezinnen gebeurt dat ook. Toch gaat opgroeien en opvoeden niet altijd vanzelf. Soms kunt u behoefte hebben aan praktische opvoedtips of wat goeie informatie. Op zo’n moment kunt u terecht bij het WIJ-team in uw buurt.

Voor advies bij het opvoeden heeft het WIJ-team folders met informatie. Maar bovendien wordt er van alles georganiseerd: inloopspreekuren, groepsbijeenkomsten, activiteiten, cursussen en workshops. Meestal is er ook een huiskamer waar u andere ouders en verzorgers ontmoet. Daar kunt u met ideeën komen om samen met andere ouders aan de slag te gaan. Er is altijd een WIJ-medewerker aanwezig om samen met u kijken wat u nodig heeft om uw idee vorm te geven of om u daarbij ondersteuning te bieden. Het is goed om elkaar te treffen in de huiskamer, waar u kunt praten over het opgroeien van kinderen of samen leuke activiteiten ontwikkelen. Kortom: een fijne ontmoetingsplek voor ouders/opvoeders in de wijk. Aan de koffietafel raakt u makkelijk met elkaar in gesprek, en kunt u goeie tips uitwisselen.

Hulp en ondersteuning
Het opvoeden van een kind kan zo zwaar zijn, dat u het alleen met uw gezin niet redt. Dan willen familie en vrienden gelukkig nog wel eens bijspringen. Maar lukt het ook met hun hulp niet, dan kunt u voor ondersteuning en hulp terecht bij het WIJ-team.
Samen met u bekijkt dan een ervaren jeugdhulpverlener uw situatie, om te zien wat voor uw gezin het beste is. Met elkaar stellen jullie een plan op, waarin staat wie wat gaat doen. Er zullen dingen zijn die u zelf kunt doen, en het is goed als er nog andere mensen in uw omgeving zijn, die kunnen helpen.

Vragen over basis jeugdhulp bij WIJ Groningen

U kunt met uw kinderen terecht bij onze WIJ-locaties zonder een indicatie van een huisarts. We kunnen u ondersteunen met begeleiding en lichte behandeling. Met onze basis jeugdhulp organiseren wij ondersteuning bij u in de buurt. Dichtbij de leefwereld van uw gezin en kinderen.

Samen met u kijken we naar de behoefte van uw gezin. We stellen een plan op waarbij u zelf de regie houdt. Dit doen we zoveel mogelijk uw eigen omgeving en met bijvoorbeeld familie, kennissen, vrienden of buren (wij noemen dit netwerk). Na het bespreken van het plan gaat u hier zelf mee aan de slag. Voor vragen kunt u bij ons terecht. Gaat het niet helemaal goed, dan adviseren we u hoe het anders kan. Daarna kunt u zelf weer verder vooruit.

Dan kijken we opnieuw met u welke ondersteuning uw kinderen nodig hebben. Heeft uw gezin nog ondersteuning nodig? Dan zorgen we samen met uw huidige aanbieder voor een goede overdracht.

Dan verandert er voor u nog niets. Pas zodra uw huidige indicatie voor lichte jeugdhulp afloopt kijken we opnieuw met u welke ondersteuning uw gezin nodig heeft.

Specialistische hulp

Is er in uw gezin zwaardere zorg nodig? Of maak u zich grote zorgen over uw kind? Ga ook dan naar het WIJ-team, zodat u samen met een ervaren jeugdhulpverlener kunt werken aan een goed plan voor uw situatie. In dat plan staat wie wat gaat doen. Als het nodig is, kunt u worden doorverwezen naar specialistische hulpverlening. Waar we naartoe werken is dat u de opvoeding van uw kind weer zelf gaat doen, zoveel mogelijk, wanneer dit weer kan.