Opvoeden en opgroeien

We willen allemaal dat kinderen gezond en veilig kunnen opgroeien. In de meeste gezinnen gebeurt dat ook. Toch gaat opgroeien en opvoeden niet altijd vanzelf. Soms kun je behoefte hebben aan praktische opvoedtips of wat goeie informatie. Op zo’n moment kun je terecht bij het WIJ-team in jouw buurt.

Voor advies bij het opvoeden heeft het WIJ-team folders met informatie. Maar bovendien wordt er van alles georganiseerd: inloopspreekuren, groepsbijeenkomsten, activiteiten, cursussen en workshops. Meestal is er ook een huiskamer waar je andere ouders en verzorgers ontmoet. Daar kun je met ideeën komen om samen met andere ouders aan de slag te gaan. Er is altijd een WIJ-medewerker aanwezig om samen met jou te kijken wat jij nodig hebt om je idee vorm te geven of om je daarbij ondersteuning te bieden. Het is goed om elkaar te treffen in de huiskamer, waar je kunt praten over het opgroeien van kinderen of samen leuke activiteiten ontwikkelen. Kortom: een fijne ontmoetingsplek voor ouders/opvoeders in de wijk. Aan de koffietafel raak je makkelijk met elkaar in gesprek, en kun je goeie tips uitwisselen.

Hulp en ondersteuning
Het opvoeden van een kind kan zo zwaar zijn, dat je het alleen met je gezin niet redt. Dan willen familie en vrienden gelukkig nog wel eens bijspringen. Maar lukt het ook met hun hulp niet, dan kun je voor ondersteuning en hulp terecht bij het WIJ-team.
Samen met jou bekijkt dan een ervaren jeugdhulpverlener jullie situatie, om te zien wat voor jouw gezin het beste is. Met elkaar stellen jullie een plan op, waarin staat wie wat gaat doen. Er zullen dingen zijn die je zelf kunt doen, en het is goed als er nog andere mensen in je omgeving zijn, die kunnen helpen.

In sommige gevallen is er direct professionele hulp nodig. Die hulp kan snel geregeld worden, doordat het WIJ-team samenwerkt met allerlei (zorg)organisaties.

Specialistische hulp
Is er in jouw gezin zwaardere zorg nodig? Of maak je je grote zorgen over je kind? Ga ook dan naar het WIJ-team, zodat je samen met een ervaren jeugdhulpverlener kunt werken aan een goed plan voor jouw situatie. In dat plan staat wie wat gaat doen. Als het nodig is, kun je worden doorverwezen naar specialistische hulpverlening. Waar we naartoe werken is dat je de opvoeding van je kind weer zelf gaat doen, zoveel mogelijk, zo gauw als dat kan.