Huishoudelijke hulp

Per 1 januari 2023: vier organisaties huishoudelijke hulp
De gemeente en WIJ Groningen vinden goede huishoudelijke hulp erg belangrijk. Daarom werken we met ingang van 1 januari 2023 met vier organisaties:

  • Emile/Tzorg (combinatie) in Centrum/Oude Wijken
  • AtHomeFirst in West
  • Wijkzorg Comfort in Oost, incl. Ten Boer
  • ZINN in Zuid, incl. Haren

De vier organisaties en hun medewerkers gaan elk in één gebied werken. Hierdoor kennen ze het gebied en de beschikbare voorzieningen. Ze weten hoe en naar wie ze u kunnen doorverwijzen. Ook werken ze nauw samen met de WIJ-teams én met andere partners in de gebiedsteams. Bijvoorbeeld WMO Begeleiding, eerstelijnszorg en de was- strijkservice. Dit maakt dat we samen sterker zijn in het gebied.

De gemeente bekijkt samen met deze vier nieuwe organisaties, WIJ Groningen en een bemiddelaar hoe we alles zo goed en soepel mogelijk kunnen laten verlopen voor u. Mocht er iets voor u veranderen? Dan hoort u dit rechtstreeks van de gemeente. Heeft u vragen? Dan kunt u bellen met WIJ team bij u in de buurt. 

Heb je hulp nodig bij het huishouden?
Bijvoorbeeld iemand die je helpt met schoonmaken? Of iemand die helpt opruimen, of de afwas doet? Heb je geen huisgenoten die het zouden kunnen doen? Dan kun je natuurlijk gewoon zelf een schoonmaakhulp inhuren. Vaak weten buren of kennissen wel iemand. Misschien staat er een advertentie in de krant, of hangt er een kaartje in de supermarkt. Wellicht zijn familie of kennissen bereid om geregeld een handje toe te steken.

Zelfstandig wonen op eigen kracht
Het is goed als je zelfstandig thuis kunt wonen. Zo lang mogelijk, ook als het huishouden niet meer helemaal op eigen kracht te doen is. Daarom kun je een beroep doen op de gemeente als je het echt niet redt.

Keukentafelgesprek
Denk je dat je huishoudelijke hulp vanuit de gemeente nodig hebt, neem dan contact op met je WIJ-team om een afspraak te maken voor een ‘keukentafelgesprek’. Er komt dan een WIJ-medewerker bij je thuis, zodat jullie samen kunnen doorspreken hoe de situatie is en wat je precies nodig hebt.

Maatwerk
Huishoudelijke hulp is maatwerk. Er wordt dus goed gekeken naar wat je zelf nog kunt doen. Als huisgenoten, kennissen of vrijwilligers je wat werk uit handen kunnen nemen, des te beter. Vaak zijn er diensten in de buurt waarvan je gebruik kunt maken. Pas als je het met zulke ondersteuning niet klaarspeelt, komt een gemeentelijke voorziening in beeld. Daarom komt een WIJ-medewerker bij je thuis: in dat gesprek komt aan bod of, en hoe je het best ondersteund kunt worden. Ook de aanvraag kunnen jullie dan samen in orde maken. Meer informatie vind je hieronder bij de veel gestelde vragen.

Iemand die met je meedenkt
Het heeft voordelen om iemand in vertrouwen te nemen, die met je mee kan denken. Bij het gesprek en als er brieven komen. Vraag daarvoor iemand uit je kennissenkring, een familielid of iemand anders die je vertrouwt. Als je geen geschikt persoon kunt vinden, laat het ons dan weten. Dan brengen wij je in contact met iemand die je onafhankelijk terzijde kan staan.

Waarmee kunnen we je helpen?

Ik wil een keukentafelgesprek. Wat kan ik verwachten?
Maak een afspraak met het WIJ-team. Een WIJ-medewerker komt bij je thuis om met je te bespreken wat er in je situatie mogelijk is en welke ondersteuning je nodig hebt. Je kunt in dat gesprek van alles aankaarten, bijvoorbeeld ook of je het redt met eten koken, met de boodschappen of met wassen en strijken. Vaak zijn daar goede oplossingen voor te verzinnen. Daarnaast gaat het er natuurlijk om dat je in een redelijk schoon en leefbaar huis kunt wonen. Stap voor stap nemen jullie alles samen door.

Het is fijn als je zelf de regie hebt over het huishouden: dan loopt het naar je zin. Sommige mensen hebben er moeite mee om hun huishouden goed te organiseren en te plannen. Die hebben dus ook nodig dat vanuit de huishoudelijke hulp wordt meegedacht over wat er wanneer moet gebeuren. Dat maakt veel verschil: daarom is het een belangrijk punt bij het inschatten van je situatie.

Hoeveel kost het?
Huishoudelijke hulp is een Wmo-voorziening op maat. Daarvoor geldt in principe de gewone eigen bijdrage. Voor 2020 is die vastgesteld op 19 euro per periode van 4 weken. Met de WIJ-medewerker kun je bepraten waar dit in je persoonlijke situatie op neerkomt en hoe de betaling in z’n werk gaat.

Wat gebeurt er nadat de aanvraag is ingediend?
De gemeente beoordeelt de aanvraag en neemt een besluit. Daarover krijg je een brief. Als je voor huishoudelijke hulp in aanmerking komt, gaat het verder tussen jou en de thuiszorgorganisatie van jouw keuze. Zij hebben ook bericht gekregen en nemen contact met u op om concrete afspraken te maken. Je hoeft dus zelf eerst nog niets te doen.

Ik maak al gebruik van huishoudelijke hulp volgens een oude regeling. Wat nu?
De oude regelingen vervallen in 2020. Huishoudelijke hulp wordt voortaan alleen nog op maat aangeboden. Daarom komt er binnenkort een medewerker bij je langs om bij jouw thuis te bespreken wat er mogelijk is en wat je precies nodig hebt. Een keukentafelgesprek dus, net zoals alle anderen. In de tussentijd kun je nog wel even van de oude regeling gebruik maken.

Ik woon in Haren. Geldt dit alles ook voor mij?
In de voormalige gemeente Haren zijn soms nog aparte overgangsregelingen van kracht. Woon je in Haren of een van de omliggende dorpen, en heb je huishoudelijke hulp nodig? Dan kun je het best even contact opnemen met het WIJ-team in Haren.