Huishoudelijke hulp

Heeft u hulp nodig bij het huishouden?
Bijvoorbeeld iemand die u helpt met schoonmaken? Of iemand die helpt opruimen, of de afwas doet? Heeft u geen huisgenoten die het zouden kunnen doen? Dan kunt u natuurlijk gewoon zelf een schoonmaakhulp inhuren. Vaak weten buren of kennissen wel iemand. Misschien staat er een advertentie in de krant, of hangt er een kaartje in de supermarkt. Wellicht zijn familie of kennissen bereid om geregeld een handje toe te steken.

Zelfstandig wonen op eigen kracht
Het is goed als u zelfstandig thuis kunt wonen. Zo lang mogelijk, ook als het huishouden niet meer helemaal op eigen kracht te doen is. Daarom kunt u een beroep doen op de gemeente als u het echt niet redt.

Keukentafelgesprek
Denkt u dat u huishoudelijke hulp vanuit de gemeente nodig heeft, neem dan contact op met uw WIJ-team om een afspraak te maken voor een ‘keukentafelgesprek’. Er komt dan een WIJ-medewerker bij u thuis, zodat jullie samen kunnen doorspreken hoe de situatie is en wat u precies nodig hebt.

Maatwerk
Huishoudelijke hulp is maatwerk. Er wordt dus goed gekeken naar wat u zelf nog kunt doen. Als huisgenoten, kennissen of vrijwilligers u wat werk uit handen kunnen nemen, des te beter. Vaak zijn er diensten in de buurt waarvan u gebruik kunt maken. Pas als u het met zulke ondersteuning niet klaarspeelt, komt een gemeentelijke voorziening in beeld. Daarom komt een WIJ-medewerker bij u thuis: in dat gesprek komt aan bod of, en hoe u het best ondersteund kunt worden. Ook de aanvraag kunnen jullie dan samen in orde maken. Meer informatie vindt u hieronder bij de veel gestelde vragen.

Iemand die met u meedenkt
Het heeft voordelen om iemand in vertrouwen te nemen, die met u mee kan denken. Bij het gesprek en als er brieven komen. Vraag daarvoor iemand uit uw kennissenkring, een familielid of iemand anders die u vertrouwt. Als u geen geschikt persoon kunt vinden, laat het ons dan weten. Dan brengen wij u in contact met iemand die u onafhankelijk terzijde kan staan. Meer informatie hierover vindt u op de pagina onafhankelijke cliëntondersteuning.

Vragen over huishoudelijke hulp

Maak een afspraak met het WIJ-team. Een WIJ-medewerker komt bij u thuis om met u te bespreken wat er in uw situatie mogelijk is en welke ondersteuning u nodig heeft. U kunt in dat gesprek van alles aankaarten, bijvoorbeeld ook of u het redt met eten koken, met de boodschappen of met wassen en strijken. Vaak zijn daar goede oplossingen voor te verzinnen. Daarnaast gaat het er natuurlijk om dat u in een redelijk schoon en leefbaar huis kunt wonen. Stap voor stap nemen jullie alles samen door.

Het is fijn als u zelf de regie hebt over het huishouden: dan loopt het naar uw zin. Sommige mensen hebben er moeite mee om hun huishouden goed te organiseren en te plannen. Die hebben dus ook nodig dat vanuit de huishoudelijke hulp wordt meegedacht over wat er wanneer moet gebeuren. Dat maakt veel verschil: daarom is het een belangrijk punt bij het inschatten van uw situatie.

Huishoudelijke hulp is een Wmo-voorziening op maat. De eigen bijdrage is vastgesteld op maximaal €19 euro per maand. Per 1 januari 2024 wordt dit maximaal €20,60 per maand. Met de WIJ-medewerker kunt u bepraten waar dit in uw persoonlijke situatie op neerkomt en hoe de betaling in z’n werk gaat.

De gemeente beoordeelt de aanvraag en neemt een besluit. Daarover krijgt u een brief. Als u voor huishoudelijke hulp in aanmerking komt, gaat het verder tussen u en de organisatie die in uw gebied werkt. Zij hebben ook bericht gekregen en nemen contact met u op om concrete afspraken te maken. U hoeft dus zelf eerst nog niets te doen.

In bijgaand overzicht staat welke organisatie vanaf 1 januari 2023 in welk gebied werkt.

Centrum/ Oude Wijken West Oost (incl. Ten Boer) Zuid (incl. Haren)
Korreweg
Oosterpark
Schilderswijk
Hoogkerk
Selwerd
Vinkhuizen
Beijum
Lewenborg
Ten Boer
Corpus den Hoorn
De Wijert
Rivierenbuurt
Haren
Emile Thuiszorg B.V.
Tzorg (Combinatie)
AtHomeFirst Wijkzorg Comfort Stichting ZINN

Als u na 1 januari 2023 verhuist naar een ander gebied dan komt u terecht bij de organisatie die de huishoudelijke hulp regelt in het gebied waar u naartoe verhuist.

Wilt u graag dat iemand meedenkt over welke zorg of hulp u kunt gebruiken? Dan kunt u iemand vragen die u ondersteunt en voor uw belangen opkomt. Dit noemen we onafhankelijke cliëntondersteuning. Zij kunnen ook met u meegaan naar een gesprek als u dit wilt. U kunt hiervoor bellen met MEE Noord via 06-31670021 óf OCO Tinten 050-3055234.