MANTELZORGERS: WIE ZIJN DAT?

Een mantelzorger is iemand die voor een ander zorgt die langdurig ziek is of een handicap heeft. Het kan gaan om een partner of familielid, maar ook om een vriend of vriendin, buurman of buurvrouw. Het gaat dus niet om betaald werk of vrijwilligerswerk.

Mantelzorg kent vele vormen: het kan gaan om huishoudelijke taken, boodschappen doen, helpen met wassen en aankleden, medicijnen geven. Maar het je kunt ook samen wandelen, een autorit maken ov iemand gezelschap houden.In de gemeente Groningen is iemand is een mantelzorger wanneer hij of zij minimaal 8 uur per week minimaal 3 maanden achter elkaar voor een ander zorgt vanuit de persoonlijke relatie. Dit doet men zonder hulp vanuit een organisatie.

Meer informatie? Lees dan de folder 'Hulp voor mantelzorgers in de gemeente Groningen' (pdf 113kB)

Waar kunt u informatie krijgen?

 • Vraag en aanbod-site
  Wehelpen.nl is een digitale marktplaats waar inwoners van Groningen hun hulpaanbod en/of hun hulpvraag plaatsen.
 • Steunpunt Mantelzorg
  Voor een luisterend oor en alle advies over Mantelzorg:
  Steunpunt Mantelzorg
  Humanitas A-Kerkhof zz 22.
  Bel voor een afspraak: 050 31 26 000 (maaandag t/m vrijdag van 09:00 - 17.00 uur).
 • WIJ Groningen
  Bij WIJ Groningen kunt u ook terecht voor alle advies over Mantelzorg. U kunt bij het WIJ-team bij u in de buurt terecht.


Hulp voor de mantelzorger

De meeste mantelzorgers vinden het normaal om voor een ander te zorgen. Maar soms is het langdurig en zwaar. Dan is het belangrijk om op tijd uw zorg te delen met anderen. Aarzel niet om in uw eigen omgeving – vrienden, buren, kennissen, familie - ondersteuning te vragen.
U kunt ook steun vragen bij :

 • RespijtZorg Groningen
  Soms is het nodig om als mantelzorger even respijt – een (rust)pauze - te hebben. Even de zorg te delen met anderen. Respijt is een breed begrip. Er kan 1 x per week een vrijwilliger op bezoek komen of men kan met de cliënt naar dagbesteding gaan. Op de site www.respijtzorggroningen.nl staan alle mogelijkheden in de stad op een rij.

 • Logeerhuis De Opstap
  Ook kunt u gebruik maken van logeerhuis De Opstap. Degene waar u voor zorgt kan daar (periodiek) logeren zodat u even rust en ruimte krijgt. U kunt er zo terecht (geen indicering). De verblijfskosten zijn €10,00 per dag. Voor meer informatie en aanmelden:  www.deopstap050.nl.

Meer informatie:

 • Adviesgroep Mantelzorg
  De gemeente Groningen krijgt gevraagd en ongevraagd advies over de invulling van haar mantelzorgbeleid van de Adviesgroep Mantelzorg. Aan de adviesgroep nemen mantelzorgers en ex-mantelzorgers deel. Als u zin heeft om mee te denken en/of te doen, of belangstelling heeft kunt u zich melden bij Maaike Louwsma, van Humanitas Groningen stad: of 050 312 6000.
 • Landelijke Mantelzorglijn
  Als u vragen heeft of uw verhaal kwijt wilt, kunt u ook de Mantelzorglijn van MantelzorgNL bellen: telefoon: 030 760 6055. De Mantelzorglijn is elke werkdag bereikbaar tussen 9.00 en 16.00 uur. U kunt uw vragen ook per e-mail stellen via: Kijk voor meer informatie op: www.mantelzorg.nl.

Contact

Wilt u meer weten? Of wilt u liever iemand spreken?
Bel dan met 050 367 42 00. Of neem contact op met het WIJ-team in uw wijk.