HUISHOUDELIJKE HULP

Hebt u hulp nodig bij het huishouden? Bijvoorbeeld iemand die u helpt met schoonmaken? Of iemand die helpt opruimen, of de afwas doet? Hebt u geen huisgenoten die het zouden kunnen doen? Dan kunt u natuurlijk gewoon zelf een schoonmaakhulp inhuren. Vaak weten buren of kennissen wel iemand. Misschien staat er een advertentie in de krant, of hangt er een kaartje in de supermarkt. Wellicht zijn familie of kennissen bereid om geregeld een handje toe te steken.

Zelfstandig wonen op eigen kracht

Het is goed als u zelfstandig thuis kunt wonen. Zo lang mogelijk, ook als het huishouden niet meer helemaal op eigen kracht te doen is. Daarom kunt u een beroep doen op de gemeente als u het echt niet redt.

Keukentafelgesprek

Denkt u dat u huishoudelijke hulp vanuit de gemeente nodig hebt, neem dan contact op met uw WIJ-team om een afspraak te maken voor een 'keukentafelgesprek'. Er komt dan een WIJ-medewerker bij u thuis, zodat jullie samen kunnen doorspreken hoe de situatie is en wat u precies nodig hebt. Gezamenlijk wordt gekeken hoe dit opgelost kan worden.

Maatwerk

Huishoudelijke hulp is maatwerk. Er wordt dus goed gekeken naar wat u zelf nog kunt doen. Als huisgenoten, kennissen of vrijwilligers u wat werk uit handen kunnen nemen, des te beter. Vaak zijn er diensten in de buurt waarvan u gebruik kunt maken. Pas als u het met zulke ondersteuning niet klaarspeelt, komt een gemeentelijke voorziening in beeld. Daarom komt een WIJ-medewerker bij u thuis: in dat gesprek komt aan bod of, en hoe u het best ondersteund kunt worden. Ook de aanvraag kunnen jullie dan samen in orde maken. Meer informatie vindt u bij de veel gestelde vragen.

Iemand die met u meedenkt

Het heeft voordelen om iemand in vertrouwen te nemen, die met u mee kan denken. Bij het gesprek en als er brieven komen. Vraag daarvoor iemand uit u kennissenkring, een familielid of iemand anders die u vertrouwt. Als u geen geschikt persoon kunt vinden, laat het ons dan weten. Dan brengen wij u in contact met iemand die u onafhankelijk terzijde kan staan.

Veel gestelde vragen over de regeling huishoudelijke hulp

Ik wil een keukentafelgesprek. Wat kan ik verwachten?

Maak een afspraak met het WIJ-team in uw buurt. Een WIJ-medewerker komt bij u thuis om met u te bespreken wat er in uw situatie mogelijk is en welke ondersteuning u nodig hebt. U kunt in dat gesprek van alles aankaarten, bijvoorbeeld ook of u het redt met eten koken, met de boodschappen of met wassen en strijken. Vaak zijn daar goede oplossingen voor te verzinnen. Daarnaast gaat het er natuurlijk om dat u in een redelijk schoon en leefbaar huis kunt wonen. Stap voor stap nemen jullie alles samen door.
Het is fijn als u zelf de regie heeft over het huishouden: dan loopt het naar uw zin. Sommige mensen hebben er moeite mee om hun huishouden goed te organiseren en te plannen. Die hebben dus ook nodig dat vanuit de huishoudelijke hulp wordt meegedacht over wat er wanneer moet gebeuren. Dat maakt veel verschil: daarom is het een belangrijk punt bij het inschatten van uw situatie.

Hoeveel kost het?

Huishoudelijke hulp is een Wmo-voorziening op maat. Voor 2020 is deze eigen bijdrage vastgesteld op 19 euro per maand per huishouden. Met de WIJ-medewerker kunt u bespreken waar dit in uw persoonlijke situatie op neerkomt en hoe de betaling in z'n werk gaat. Op de website van het CAK vindt u meer informatie over de eigen bijdrage.

Wie verzorgen de huishoudelijke hulp?

Elk jaar opnieuw maakt de gemeente afspraken met organisaties over huishoudelijke hulp. Uit de lijst van aangesloten organisaties kun u een keuze maken bij u aanvraag. In 2019 ging het om:

 • Aardema Thuiszorg
 • Allerzorg BV
 • AtHomeFirst
 • Axxicom
 • Beter Thuis Wonen Thuiszorg
 • Emile Thuiszorg
 • Martinizorg
 • Miep BV
 • de Nieuwe Zorg Thuis
 • Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties (NNCZ)
 • Residentie Buitenzorg
 • Thuisgenoten
 • Thuiszorg ComfortThuiszorg Matilda Nederland BV
 • stichting ZINN

Voor 2020 is het overleg met de organisaties nog niet afgerond. Een actuele lijst volgt zodra deze beschikbaar is. We verwachten geen grote wijzigingen ten opzichte van deze lijst.

Wat gebeurt er nadat de aanvraag is ingediend?

De gemeente beoordeelt de aanvraag en neemt een besluit. Daarover krijgt u een brief. Als u voor huishoudelijke hulp in aanmerking komt, gaat het verder tussen u en de thuiszorgorganisatie van uw keuze. Zij hebben ook bericht gekregen en nemen contact met u op om concrete afspraken te maken. U hoeft dus zelf eerst nog niets te doen.

Ik maak al gebruik van huishoudelijke hulp in de vorm van de algemene voorziening huishoudelijke hulp. Wat nu?

Vanaf 1 januari 2020 komt deze regeling te vervallen. Vanaf dat moment wordt alle huishoudelijke hulp vanuit de gemeente op maat geboden (maatwerkvoorziening). Met de mensen die nog gebruik maken van deze ‘oude regeling’ wordt een keukentafelgesprek gepland. Een medewerker komt bij deze mensen thuis om te bespreken wat er mogelijk is en wat er nodig is.

Contact

Wilt u meer weten? Of wilt u liever iemand spreken?
Bel dan met 050 367 42 00. Of neem contact op met het WIJ-team in uw wijk.