WAAR KAN IK TERECHT?

Hebt u een vraag over opvoeden, opgroeien of zoekt u jeugdhulp? Dan kunt u terecht bij de teams van WIJ Groningen. Hieronder valt ook het voormalige Centrum voor Jeugd en Gezin Groningen (CJG). Samen met u kijken deskundige jeugdhulpmedewerkers welke ondersteuning en hulp u nodig heeft en hoe u dat kunt regelen.

Het WIJ-team is er onder andere voor (aanstaande) ouders en verzorgers, kinderen, jongeren en professionals.

Waarvoor kan ik terecht bij het WIJ-team?

Waar vind ik de WIJ-teams?

In de gemeente Groningen zijn 13 WIJ-teams actief. Er is dus altijd wel een WIJ-team bij u in de buurt. Onder aan deze pagina kunt u uw postcode invullen, dan vindt u het dichtstbijzijnde WIJ-team met de contactgegevens en de openingstijden.

  • De WIJ-teams zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00 uur. Voor dringende vragen en crisissituaties zijn de WIJ-teams ook buiten kantoortijden via hun algemene nummer bereikbaar; u wordt dan doorgeschakeld.
  • U kunt ook naar het WIJ-team toe; adressen en openingstijden vindt u hier.

GGD Groningen

Voor vragen over opvoeden en opgroeien, jeugdhulp, gezondheid en ziekte en het consultatiebureau kunt u ook terecht bij GGD Groningen. Daar werken ervaren, deskundige jeugdverpleegkundigen. Zij zijn te bereiken van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur:

  • telefonisch op 050 367 49 91
  • via WhatsApp op 06 10 56 52 12
  • via de Ouderchat
GGD Groningen is ook te vinden op Facebook, Twitter en Instagram.

Veilig Thuis

Meld seksueel misbruik en kindermishandeling bij Veilig Thuis. Telefoon: 0800 2000 (gratis en altijd bereikbaar) Doe dit ook als u slechts een vermoeden hebt of advies nodig hebt. U kunt anoniem bellen. Veilig Thuis verzamelt nadere gegevens over de situatie van het kind bij school, de huisarts en andere instanties. Veilig Thuis gaat vervolgens met uw melding aan de slag.

Opvoedtips

We willen allemaal dat kinderen en jongeren gezond en veilig kunnen opgroeien. In de meeste gezinnen gebeurt dat ook. Toch gaat opgroeien en opvoeden niet altijd vanzelf. Soms hebt u misschien behoefte aan praktische opvoedtips of wat informatie. U kunt dan bij het WIJ-team in uw wijk  terecht.

Het WIJ-team biedt informatie, advies en hulp bij het opvoeden. Bijvoorbeeld in de vorm van informatiefolders. Maar er wordt ook van alles georganiseerd: inloopspreekuren, groepsbijeenkomsten, activiteiten, cursussen en workshops. Meestal heeft het WIJ-team ook een huiskamer waar u andere ouders/verzorgers kunt ontmoeten. Aan de koffietafel kunt u met elkaar praten en tips uitwisselen.

Hulp en ondersteuning

Soms kan het opvoeden van een kind zo zwaar zijn, dat u het alleen met uw gezin niet redt. Lukt het u ook niet met hulp van familie en vrienden? Dan kunt u voor ondersteuning en hulp terecht bij het WIJ-team.

Een ervaren jeugdhulpverlener bekijkt dan samen met u welke hulp voor uw situatie het beste is. Deze medewerker stelt samen met u en uw gezin een plan op. In dit plan staat wie wat gaat doen. Soms kunt u zelf (nog) wat doen of zijn er misschien andere mensen in uw omgeving die u kunnen helpen. In sommige gevallen is er direct professionele hulp nodig. Het WIJ-team werkt nauw samen met allerlei (zorg)organisaties. De hulp die nodig is, kan daardoor snel geregeld worden.

Specialistische hulp

Heeft uw kind en/of uw gezin zwaardere zorg nodig? Of maakt u zich grote zorgen over uw kind? Ook dan kunt u terecht bij het WIJ-team.

Een ervaren jeugdhulpverlener kijkt samen met u en uw gezin welke hulp voor uw situatie het beste is. Samen stelt u een plan op. In dit plan staat wie wat gaat doen. Deze hulpverlener kan u ook doorverwijzen naar specialistische hulpverlening, als dat nodig is. Daarom werkt het WIJ-team nauw samen met allerlei (zorg)organisaties. De ondersteuning is er op gericht dat u de  opvoeding van uw kind (weer zoveel mogelijk) zelf kunt doen.

Contact

Wilt u meer weten? Of wilt u liever iemand spreken?
Bel dan met 050 367 42 00. Of neem contact op met het WIJ-team in uw wijk.