Initiatieven na corona

Ons dagelijks leven is weer op gang gekomen na twee jaar corona. Alle maatregelen van de overheid zijn van tafel. Uiteraard zijn er nog mensen die besmet raken met het virus. Mocht dat het voor u of uw naasten het geval zijn en heeft u vragen kijk dan naar de onderstaande initiatieven:

Het overzicht is onderverdeeld in drie categorieën:

  • Praktische hulp
  • Een luisterend oor of gewoon een praatje
  • Facebookgroepen en studenteninitiatieven voor onderlinge hulp

Kom je er niet helemaal uit? Dan kun je altijd bellen of mailen met het WIJ-team bij jou in de buurt.

Praktische hulp

Humanitas Groningen
050 – 312 60 00
Bereikbaar: ma t/m vrij 9.00 – 17.00 uur
De Hulpdienst van Humanitas kan helpen bij boodschappen en vervoer. Ook biedt Humanitas belmaatjes: vrijwilligers die regelmatig met je kunnen bellen voor een praatje. Mantelzorgers kunnen bij het Steunpunt Mantelzorg van Humanitas terecht met hun zorgen, vragen en verhalen. Je kunt bellen naar bovenstaand telefoonnummer of een mail sturen naar mip.groningen@humanitas.nl.

Heel Groningen helpt
050 – 211 04 28
Bereikbaar: ma t/m vrij 9.00 – 16.00
Kun je nu niet om de boodschappen doen of je medicijnen ophalen? Wil je graag even bellen met iemand, gewoon om even te praten? Heel Groningen Helpt is een samenwerking van diverse Groningse initiatieven, kerken en maatschappelijke organisaties. Je kunt via een online formulier laten weten dat je hulp nodig hebt of wilt aanbieden. Het platform is vooral gericht op ouderen en kwetsbaren die nu niet meer de deur uit kunnen, maar iedereen kan zijn of haar hulpvraag plaatsen. Als je liever belt kan dat ook, op bovenstaand nummer.

WeHelpen en Whapp
WeHelpen koppelt vraag en aanbod van mensen die bij elkaar in de buurt wonen. Op de website van WeHelpen kun je om hulp vragen of je hulp aanbieden, medewerkers van We Helpen screenen vraag en aanbod. Je moet hiervoor een gratis account aanmaken. Dit kan via de website of via Whapp, de app van WeHelpen. Whapp kun je installeren op je telefoon via de App Store of via Google Play. Heb je vragen? Mail of bel dan met Link050: info@link050.nl (bij voorkeur) of 050 – 30 51 900.

Een luisterend oor of gewoon een praatje

Rode Kruis Hulplijn
070 – 44 55 888
Bereikbaar: ma t/m vrij: 9.00 – 21.00 uur, za : 10.00 – 16.00 uur
Het Rode Kruis heeft een speciaal telefoonnummer geopend waar ouderen en zieke mensen terechtkunnen met vragen rond het coronavirus.

De Luisterlijn
050 525 0000 (landelijk: 0900 – 0767)
Bereikbaar: 24 uur per dag, iedere dag van de week

Dag én nacht bereikbaar. De mensen aan de telefoon bij de Luisterlijn bieden emotionele ondersteuning op afstand.

Kindertelefoon
0800 – 0432
Bereikbaar: iedere dag 11.00 – 21.00 uur
Met de Kindertelefoon kunnen kinderen elke dag gratis vertrouwelijke gesprekken voeren over onderwerpen die ze niet durven, kunnen of willen bespreken met mensen in hun omgeving.

De Mantelzorglijn
030 – 760 60 55
Bereikbaar: ma t/m vrij 9.00 – 16.00 uur
Voor mantelzorgers betekent de coronacrisis dat de zorg nog meer op hen terecht komt. Als mantelzorger kun je bellen met het Steunpunt Mantelzorg van Humanitas (050 – 312 60 00, zie onder Humanitas Groningen hierboven), en ook contact opnemen met MantelzorgNL, de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Bijvoorbeeld om te weten waar je rekening mee moet houden in de zorg voor jouw naasten; wat kan wel en wat kan niet? Op de website van MantelzorgNL vind je antwoord op veelgestelde vragen. Ook kun je bellen, mailen of appen voor advies.

MIND Korrelatie
0900 – 1450
Bereikbaar: ma t/m vrij 9.00 – 18.00 uur
De periode waar we nu in zitten is voor veel mensen stressvol. Als je te maken hebt met psychische klachten kan dit nog eens extra gelden. Misschien heb je meer dan anders last van angst, somberheid of andere klachten, of heb je minder hulp vanwege het coronavirus. Je kun via de telefoon, de chat of Whatsapp terecht voor vragen, contact, hulp, advies of misschien alleen wat afleiding.

Facebookgroepen en studenteninitiatieven voor onderlinge hulp

Helpende hand voor hulpbehoevende stadjers
Wil je iets betekenen voor hulpbehoevende Stadjers of heb je zelf een vraag voor praktisch hulp, wordt dan lid van deze Facebookpagina. Ook komen er allerlei tips voorbij.

Groningers voor elkaar
Bewoners van stad en provincie Groningen bieden hulp aan. Ook kun je op deze Facebookgroep een berichtje plaatsen dat je graag hulp wilt.

Student voor stad
Groningen is een studentenstad en veel studenten bieden nu hun hulp aan. Student voor stad is een platform van verschillende studentenorganisaties om vraag en aanbod in Groningen samen te brengen. Op de website kun je je aanmelden met je hulpvraag of je als student aanbieden om te helpen.

Bellen kan altijd

Heb je het overzicht doorgenomen maar niet helemaal gevonden wat je zocht? Naast bovenstaande initiatieven zijn er nog vele andere. Zoek je oppas omdat je een vitaal beroep hebt, heb je een idee voor een ander om de dag door te komen, wil je informatie over hulp bij maaltijden en boodschappen of heb je een heel andere vraag of idee? Neem dan contact op met het WIJ-team bij jou in de buurt: onze medewerkers kennen nog meer initiatieven bij jou in de buurt en helpen je graag verder.

Vergrootglas

Jouw WIJ-team:

  • Vul uw postcode en huisnummer in (zonder toevoeging) en druk op enter

Wil je toch nog zelf verder zoeken?

Oppassistent en Toppas
Oppassistent Groningen koppelt ouders die in de zorg werken en oppas voor hun kinderen nodig hebben, aan studenten uit de zorg (onder andere geneeskunde, verpleegkunde, tandheelkunde en bewegingswetenschappen).

Toppas Groningen biedt gratis oppas aan werkende ouders in cruciale beroepen en sectoren. Het is een bestaand bedrijf met 200 studenten-oppassers dat in deze tijd deze gratis dienst aanbiedt met behulp van vrijwilligers.

Supporters FC Groningen – Noordtribune helpt
De supporters van de Trots van het Noorden willen graag iedereen die het nodig heeft een handje helpen. Heb je iets nodig? Laat het weten op hun website: https://www.noordtribunegroningen.nl/

Samen sterk tegen corona
De Groningse drukker Martijn ten Pas wil een handje helpen met de raamposter-actie: ‘Samen Sterk Tegen Corona’. Het idee is simpel: via de website http://www.samensterktegencorona.nl kunnen Groningers die hulp willen bieden of juist zoeken een gratis poster bestellen om in het raam te hangen.

Kaartje sturen?
Je kunt ook via je mobiele telefoon voor een klein bedrag een fysiek kaartje voor opa’s en oma’s in heel Nederland maken, die nog meer dan jonge mensen erg moeten uitkijken met fysieke contacten. Kijk op Cor.oma.post