Door taalles ging voor vijftigers Henk en Henk een wereld open

Ze gingen in de jaren zestig en zeventig naar de lagere school, Henk Bijlholt (59) en Henk Bruinink (55) uit Groningen. Daarna hebben ze niet verder geleerd. Uiteindelijk gingen ze bij iederz werken, het sociale werk-leerbedrijf van de gemeente Groningen. Daar werken ze nog steeds. Voor zover ze destijds lezen en schrijven hadden geleerd, was dat er in de loop der jaren niet op vooruit gegaan. Maar nu zijn ze de ‘taalhelden’ van de provincie Groningen en gaan ze op voor de landelijke publieksprijs. Samen met hun taalbegeleider Regina Schotsman van WIJ Oosterparkwijk vertellen ze hoe dat kon gebeuren.

“Twee jaar geleden ging ik naar het WIJ-team omdat ik papieren moest invullen”, vertelt Bruinink. “Toen hoorde ik van sociaal raadsman Richard van Heuvelen over een cursus om lezen en schrijven bij te spijkeren.” Bijlholt had hier ook wel oren naar en hun leidinggevende Jacob Haanstra gaf toestemming. Ondertussen volgde Schotsman, die bij WIJ Oosterparkwijk medewerker toegang is, de training tot trainer aan het Alfa-college. Naast Henk en Henk geeft ze nu les aan nog drie cursisten. Henk en Henk krijgen met z’n tweeën les van Schotsman bij het Taalhuis. Sinds kort gebeurt dat in het prachtig gerestaureerde schoolgebouw uit jaren twintig aan de Heesterpoort in de Oosterparkwijk.

Grote sprongen gemaakt

Bijlholt, Bruinink en Schotsman zijn al twee jaar een team. Elke dinsdagochtend geeft Schotsman de mannen taal- en computerles, twee uur achter elkaar. Wat voor verschil met twee jaar geleden zien Henk en Henk zelf? “Het gaat een stuk beter nu”, vindt Bruinink. “Met internetbankieren bijvoorbeeld.” Schotsman: “In het begin konden ze op het gebied van lezen, schrijven en computers bijna niks. Ze wisten bijvoorbeeld niet hoe je een computer moet opstarten. Maar nu zijn ze wel zo goed op weg dat ze van alles kunnen: mailen, foto’s downloaden en letters groter en kleiner maken bijvoorbeeld. We hebben echt grote sprongen gemaakt.”

Alles gaat digitaal

“In onze tijd had je geen computers”, zegt Bruinink. “Tegenwoordig wel, alles gaat digitaal. Ik kan me er nu wel mee redden. En door de taallessen van Regina kan ik dingen beter opschrijven.” Schotsman: “Je maakt al veel minder taalfouten dan in het begin. De letters die je opschrijft zijn nu herkenbaar.”

45km-wagentje

Ook Bijlholt heeft al ‘heel wat’ aan de taallessen gehad. “Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen. Dat had ik eerst niet. Na het boodschappen doen ging ik weer naar huis. Maar nou is het net andersom. Ik pak m’n 45km-wagentje en ik ga ergens heen, naar Winschoten of naar Nieuweschans. Vroeger wist ik niet welke kant ik dan op moest, maar nu wel. Kom ik bij bewegwijzeringsborden, dan ga ik minder hard rijden. En anders rijd ik achteruit om nog eens te kijken. Onderweg kom ik heel veel tegen. Is er ergens een particulier die iets te koop aanbiedt, dan ga ik er nou wel kijken. Het vertrouwen is teruggekomen.”

Het mooiste wat er is

Bankzaken regelen bezorgt Bijlholt net als Bruinink nu minder stress. “Vroeger moest ik een collega vragen of hij meeging naar de bank. Daar had ik helemaal geen verstand van. Nou kan ik het zelf.” Bruinink: “We kunnen nu ook onze pinpassen gebruiken.” Bijlholt knikt instemmend en zegt: “Vroeger, als het te lang duurde met pinnen, was je alles weer kwijt. Of je drukte op een verkeerde knop. Dat is een heel stuk verbeterd nu. Geld uit de muur halen en pinnen bij een winkel doe ik nu zelf. Internetbankieren doe ik ook, Regina helpt mij daarbij. Als er wat fout gaat, grijpt ze in. Dat je dat soort dingen zelf kunt doen, dat is het mooiste wat er is.” Regina: “Er is een wereld voor hen opengegaan.”

Over de drempel helpen

Henk en Henk zijn blij met hun taal- en computerlessen. Ze zijn er zelfs zo enthousiast over, dat ze maar liefst 30 collega’s bij iederz hebben aangespoord om ook op les te gaan. Bijlholt: “En er zijn nog wel meer die we over de drempel kunnen helpen.” Die mensen kunnen niet allemaal bij Regina terecht. Gelukkig zijn er dankzij de goede samenwerking tussen WIJ, Alfa- college en de gemeente voldoende taalbegeleiders.

Papiertje

Niet alleen de werknemers, maar ook iederz als werkgever heeft baat bij de taallessen. Bijlholt: “Als je werkoverleg hebt, dan krijg je een papiertje. Vroeger zat ik daar wat mee te spelen. Maar nu lees ik wat er de vorige keer is afgesproken en kom ik op dingen terug.”

Supertrots

“Henk en Henk zijn ontzettend slimme mannen en harde werkers”, vindt Regina. “Laaggeletterdheid wordt vaak onterecht verward met domheid. Vaak is het een manier van leven geworden, misschien zelfs overleven. Des te meer getuigt het van moed en dapperheid om dat te doorbreken. Ik vind het knap als je dit op deze leeftijd oppakt en zover komt en ook anderen motiveert. Mijn collega’s en ik zijn supertrots op ze.”

Stemmen

Vind je dat Henk en Henk de publieksprijs in de categorie taalcursist verdienen? Breng dan vanaf 14 januari 2020 je stem uit op taalheld.nl/henkhenk. Op 3 maart 2020 reikt prinses Laurentien de landelijke Taalheldenprijzen 2019 uit.