Vervoer en mobiliteit

Buurttaxi

Sommige wijken hebben een buurttaxi. Zo’n buurttaxi rijdt korte ritjes naar bijvoorbeeld de huisarts of de fysiotherapeut. Of gewoon naar het winkelcentrum in de buurt voor een boodschap. In Vinkhuizen rijdt de Welmobiel rond, in Selwerd de Buurttaxi Selwerd en in Ten Boer rijdt de Buurtbus. Deze buurttaxi’s vragen een kleine bijdrage van €1,00 tot €2,00 per rit.

Wmo-vervoer (deeltaxi)
Heb je moeite om je vervoer te regelen, dan kan de Wmo-taxi een oplossing zijn. Dat is een vorm van collectief vervoer. Je reist met meerdere personen in een deeltaxi. Tijdens de rit worden ook andere gebruikers opgehaald en weggebracht. Je reist dus niet rechtstreeks. Je betaalt voor elke rit.
Daarbij heb je een taxipas nodig, want deze Wmo-deeltaxi’s zijn niet voor iedereen. Zo’n Wmo-taxipas krijg je als je toestemming hebt van de gemeente. Het WIJ-team kan je vertellen hoe dit werkt.

Connexxion en Publiek Vervoer

In Groningen-stad en Ten Boer wordt het Wmo-vervoer verzorgd door Connexxion. Ze werken samen met de andere Wmo-vervoerbedrijven in het noorden, onder de naam: Publiek Vervoer Groningen Drenthe. Vandaar dat Connexxion het Wmo-vervoer doet onder de naam ‘Publiek Vervoer’. Zo staat het dus ook op de deeltaxi’s.

Aanvraag taxipas

Als je moeite hebt om je vervoer te regelen, kun je bij het WIJ-team bespreken of een Wmo-taxipas een oplossing is. Samen nemen we de situatie door. Doe je een aanvraag, dan krijg je een bevestigingsbrief. De WIJ-medewerker zal daarna bepalen of je een taxipas ontvangt. Dat kan in het uiterste geval 8 weken duren.
De WIJ-medewerker kan je aanvraag medisch laten beoordelen door een keuringsarts van de gemeente Groningen. En als dat nodig is kan die keuringsarts weer medische informatie opvragen bij je huisarts. Ook kan de keuringsarts je oproepen voor zijn spreekuur. In zo’n geval duurt de procedure langer.

Spelregels

Het gebruik van de Wmo-deeltaxi is aan spelregels gebonden. De laatste spelregels vind je hier spelregels in de gemeente Groningen.

Reizen met de trein
Reis je met de trein, dan zijn er op ruim 100 stations in ons land NS-reisassistenten aanwezig, die je kunnen helpen. Bijvoorbeeld als je in een rolstoel zit, als je visueel gehandicapt bent of als je hulp nodig hebt bij het overstappen. Je kunt deze assistentie aanvragen tot één uur voor vertrek. Bel daarvoor naar de NS-servicecentrale: 030 235 78 22. Of via de website van de NS.

Begeleiding in het openbaar vervoer
Als het om medische redenen nodig is dat er iemand met je meereist in het openbaar vervoer, kan dat gratis met een OV-begeleiderskaart. Zo’n begeleiderskaart is een jaar geldig en staat op jouw naam, zodat je met verschillende personen kunt reizen. Je kunt ‘m gebruiken in trein, metro, tram en bus. Een OV-begeleiderskaart krijg je niet zo maar. Het is gebonden aan voorwaarden en een medische keuring. Bel voor meer informatie met Argonaut: 030 235 46 61.

Veelgestelde vragen

Het doel van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) is dat burgers zich zo lang mogelijk zelf kunnen redden. Ook als het gaat om vervoer. Kun je niet meer reizen met de bus of de fiets, en heb je geen mogelijkheden om je vervoersprobleem zelf op te lossen, dan kom je wellicht in aanmerking voor Wmo-taxivervoer.

Wmo-taxivervoer in Groningen is een vorm van collectief vervoer van deur tot deur voor mensen met een beperking. Voor de Wmo-deeltaxi heb je een vervoerspas nodig, die onder voorwaarden wordt afgegeven door de gemeente. Het Wmo-taxivervoer voor de burgers van de stad Groningen wordt verzorgd door Connexxion taxi services B.V.

De taxi kan een personenauto zijn, een taxibus of een rolstoelbus. Vanaf je huisadres kun je binnen een straal van 25½ kilometer reizen, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Een rit in de Wmo-taxi moet je van tevoren reserveren. Dat kan op twee manieren: op vertrektijd, of op aankomsttijd.

Op vertrektijd reserveer je minimaal 1 uur van tevoren. Je spreekt af wat het gewenste tijdstip is, dat de taxi je komt halen. De taxi komt ongeveer op het afgesproken tijdstip, met een marge: maximaal 15 minuten vroeger of 15 minuten later.

Je kunt ook reserveren op aankomsttijd. Dan reserveer je minimaal 2 uur voor vertrek, en spreekt af hoe laat je ergens moet zijn. Dat betekent dat de taxi je daar op tijd naartoe moet brengen; je mag nooit te laat aankomen op de afgesproken bestemming. Wel is toegestaan dat je te vroeg aankomt, maximaal 20 minuten vóór de afgesproken tijd.

De chauffeurs rekenen erop dat je klaar bent om te vertrekken, op het moment dat ze bij je aanbellen. Ben je niet binnen 5 minuten na aanbellen klaar voor vertrek, dan mag de chauffeur vertrekken zonder jou. In dat geval moet je een vergoeding van € 6,50 betalen. Woon je in een wooncomplex, dan beschouwt de taxichauffeur de centrale hal als voordeur.

Voor Wmo-vervoer betaal je per kilometer. De rit begint met een opstaptarief (96 cent in 2019) en dan verder voor elke kilometer een vast bedrag (15,3 cent in 2019). Op werkdagen betaal je tussen 11.00 uur en 14.00 uur voor een rit slechts 1 euro in totaal. Het gebied waarbinnen de Wmo-taxi rijdt is maximaal 25½ kilometer: daarboven betaal je het normale, commerciële taxitarief.
Reserveer je met meerdere Wmo-reizigers tegelijk voor een rit van hetzelfde vertrekpunt naar dezelfde bestemming, dan kun je groepskorting krijgen. Jullie betalen dan allemaal de helft van het tarief.

Ja. Als je liever niet contant betaalt aan de chauffeur, kun je Connexxion machtigen tot automatische incasso van de ritkosten. Het machtigingsformulier kun je op de website van Connexxion downloaden. Of bel met Connexxion: 0900 202 27 01.

Ja. Ga je bijvoorbeeld iedere week op dezelfde tijd naar een bepaalde clubactiviteit, dan kun je zo’n regelmatig terugkerende rit in een keer aanmelden. Dit kan voor maximaal een jaar vooruit. Je kunt dit afspreken met Connexxion.

Je mag altijd iemand meenemen. Je moet dat dan wel van tevoren aangeven, bij het reserveren van de rit. Voor de kosten maakt het verschil of je reisgezelschap bij jou in huis woont, of niet.

Een huisgenoot (die dus officieel op jouw adres staat ingeschreven) van 15 jaar of jonger mag gratis mee. Vanaf 16 jaar betalen je huisgenoot en jij dezelfde ritprijs. Geef het aan bij het reserveren van de rit.

Je kunt ook iemand anders meenemen. Als die persoon geen huisgenoot is, spreken we van een ‘meereizende’. Ook een meereizende moet je melden bij het reserveren van de rit. Voor een meereizende wordt de ritprijs anders berekend. Die betaalt geen opstaptarief, maar wel een hoger tarief per kilometer (44,1 cent In 2019).

Ben je tijdens het vervoer altijd afhankelijk van een medisch begeleider? Dan kun je ook daarvoor een indicatie aanvragen bij het WIJ-team. De WIJ-medewerker beoordeelt of een medisch begeleider voor jou noodzakelijk is.

Blindengeleidehonden of andere hulphonden mogen gratis mee, indien de gemeente dat heeft aangegeven bij de vervoerder. Huisdieren mag je meenemen zolang ze niet hinderlijk zijn voor de chauffeur of de andere passagiers. Dit is ter beoordeling van de chauffeur. Kleine huisdieren in een tas of kooi of op schoot mogen gratis mee. Voor grote huisdieren geldt het huisgenotentarief. Als je een hond of huisdier meeneemt, moet je dat van tevoren aangeven, bij het reserveren van de rit.

Ook voor bagage geldt dat het niet lastig, hinderlijk, gevaarlijk of verboden mag zijn. En het mag geen aanleiding geven tot beschadiging of verontreiniging. Het is de chauffeur die dat beoordeelt.

In de taxi is het verplicht om van de veiligheidsgordel gebruik te maken. Zit je in een rolstoel, dan wordt die door de chauffeur vastgezet. Reizen in een sportrolstoel is niet toegestaan. Sportrolstoelen kunnen in de Wmo-taxi niet goed worden vastgezet; daarbij komt dat ze door hun constructie het lichaam onvoldoende steun bieden bij een ongeval. Dus tijdens de rit mag je nooit in een sportrolstoel blijven zitten.

Ook een scootmobiel mag mee in de (rolstoel)taxi, maar ook daarvoor geldt: je mag er niet op blijven zitten. Je moet zelf plaats nemen op een vaste stoel.

Als je taxipas zoekgeraakt, kapot of gestolen is, kun je een nieuw exemplaar aanvragen. Doe bij diefstal altijd aangifte bij de politie!

Voor het aanvragen van een nieuw pasje bel je met Connexxion: 0800 40 20 102. Je krijgt dan binnen 15 dagen een vervangend pasje toegestuurd. Het gaat daarbij om een kopie: het pasnummer blijft hetzelfde. Je oude pas wordt automatisch onbruikbaar gemaakt. Mogelijk brengt Connexxion je administratiekosten in rekening.

In de tussentijd kun je gewoon met de Wmo-taxi blijven reizen. Meld even aan de chauffeur dat je je pas kwijt bent maar dat je al een nieuwe hebt aangevraagd.

Met de Wmo-taxi mag je bijna overal naartoe, maar er zijn een paar beperkingen.

Je mag de Wmo-taxi niet gebruiken voor vervoer van en naar een medische instelling, als je op een rolstoel bent aangewezen (en dus gebruik moet maken van rolstoelvervoer). Je mag de Wmo-taxi ook niet gebruiken voor vervoer van en naar een medische instelling als je daar naartoe moet voor nierdialyse, chemokuur of bestraling. In deze situaties ben je aangewezen op de vervoersregeling van je ziektekostenverzekeraar.

Je mag de Wmo-taxi niet gebruiken voor vervoer van en naar dagbesteding of -behandeling, geïndiceerd door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Zulk vervoer zal het CIZ moeten meenemen in de indicatie.

Je mag de Wmo-taxi niet gebruiken om naar school of werk heen en weer te reizen. In dat geval ben je aangewezen op de vervoersregeling van het UWV.

Als je een rit reserveert, mag de centralist vragen naar de aard van de reis. Vermoedt de centralist dat het gaat om vervoer dat eigenlijk niet in de Wmo-taxi thuishoort, dan kan de centralist de rit weigeren.

Kun je niet op tijd op het afgesproken ophaalpunt zijn, zorg dan dat je tijdig annuleert. Dat kan tot uiterlijk 30 minuten van tevoren.

Weet je van tevoren niet hoe laat je weer opgehaald moet worden, dan kun je beter nog geen terugreis boeken. Reserveer de taxi pas als je dat wel weet. Je moet dan wel een uur wachten.

Een chauffeur die je komt ophalen maar je niet aantreft, zal 5 minuten op je wachten. Ben je binnen die 5 minuten niet op de afgesproken plaats, dan zul je een vergoeding van € 6,50 moeten betalen.