Vervoer en mobiliteit

Let op: tijdens de feestdagen hanteren vervoerders andere tijden en reserveringsmogelijkheden. Meer informatie kunt u vinden op onderstaande flyers.

Buurttaxi

Sommige wijken hebben een buurttaxi. Iedereen kan hier gebruik van maken. Hiermee kan je bijvoorbeeld gemakkelijk en snel naar vrienden, familie, sportclubs, verenigingen, het winkelcentrum, de huisarts en noem maar op. Zo’n buurttaxi rijdt korte ritjes binnen de wijk of naar omliggende wijken. De buurttaxi’s vragen een kleine bijdrage van €1,00 tot €2,00. Alle informatie over de verschillende buurttaxi’s op een rijtje:

Wmo-vervoer (deeltaxi)

Heb je moeite om je vervoer te regelen, dan kan de Wmo-taxi een oplossing zijn. Dat is een vorm van collectief vervoer. Je reist met meerdere personen in een deeltaxi. Tijdens de rit worden ook andere gebruikers opgehaald en weggebracht. Je reist dus niet rechtstreeks. Je betaalt voor elke rit.
Daarbij heb je een taxipas nodig, want deze Wmo-taxi’s zijn niet voor iedereen. Zo’n Wmo-taxipas krijg je als je toestemming hebt van de gemeente. Het WIJ-team kan je vertellen hoe dit werkt.

Publiek Vervoer

In Groningen-stad en Haren  wordt de Wmo-taxi verzorgd door Connexxion. In de voormalige gemeente Ten Boer door UVO. Ze werken samen met de andere Wmo-vervoerbedrijven in het noorden, onder de naam: Publiek Vervoer Groningen Drenthe.

Aanvraag taxipas

Als je moeite hebt om je vervoer te regelen, kun je bij het WIJ-team bespreken of een Wmo-taxipas een oplossing is. Samen nemen we de situatie door. Doe je een aanvraag, dan krijg je een bevestigingsbrief. De WIJ-medewerker onderzoekt dan of je een taxipas nodig of dat er ook andere oplossingen zijn. Dat kan in het uiterste geval 8 weken duren.
De WIJ-medewerker kan je aanvraag medisch laten beoordelen door een keuringsarts van de gemeente Groningen. Als dat nodig is kan die keuringsarts weer medische informatie opvragen bij je huisarts. Ook kan de keuringsarts je oproepen voor zijn spreekuur. In zo’n geval duurt de procedure langer.

Spelregels

Het gebruik van de Wmo-taxi is aan spelregels gebonden. De laatste spelregels vind je hier spelregels in de gemeente Groningen.

Reizen met de trein

Reis je met de trein, dan zijn er op ruim 100 stations in ons land NS-reisassistenten aanwezig, die je kunnen helpen. Bijvoorbeeld als je in een rolstoel zit, als je visueel gehandicapt bent of als je hulp nodig hebt bij het overstappen. Je kunt deze assistentie aanvragen tot één uur voor vertrek. Bel daarvoor naar de NS-servicecentrale: 030 235 78 22. Of via de website van de NS.

Begeleiding in het openbaar vervoer

Als het om medische redenen nodig is dat er iemand met je meereist in het openbaar vervoer, kan dat gratis met een OV-begeleiderskaart. Zo’n begeleiderskaart is een jaar geldig en staat op jouw naam, zodat je met verschillende personen kunt reizen. Je kunt ‘m gebruiken in trein, metro, tram en bus. Een OV-begeleiderskaart krijg je niet zo maar. Het is gebonden aan voorwaarden en een medische keuring. Bel voor meer informatie met Argonaut: 030 235 46 61.

Veelgestelde vragen

Het doel van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) is dat burgers zich zo lang mogelijk zelf kunnen redden. Ook als het gaat om vervoer. Kun je niet meer reizen met de bus of de fiets, en heb je geen mogelijkheden om je vervoersprobleem zelf op te lossen, dan kom je wellicht in aanmerking voor Wmo-taxi.

De Wmo-taxi in Groningen is een vorm van collectief vervoer van deur tot deur. Voor de Wmo-taxi heb je een vervoerspas nodig, die onder voorwaarden wordt afgegeven door de gemeente. De Wmo-taxi voor inwoners van de voormalige gemeente Groningen is Connexxion taxi services B.V. In Ten Boer is UVO de vervoerder.

De taxi kan een personenauto zijn, een taxibus of een rolstoelbus. Vanaf je huisadres kun je binnen een straal van 25 ½ kilometer reizen, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Een rit in de Wmo-taxi moet je van tevoren reserveren. Dat kan op twee manieren: op vertrektijd, of op aankomsttijd.

Op vertrektijd reserveer je minimaal 1 uur van tevoren. Je spreekt af wat het gewenste tijdstip is, dat de taxi je komt halen. De taxi komt ongeveer op het afgesproken tijdstip, met een marge: maximaal 15 minuten vroeger of 15 minuten later.

Je kunt ook reserveren op aankomsttijd. Dan reserveer je minimaal 2 uur voor vertrek, en spreekt af hoe laat je ergens moet zijn. Dat betekent dat de taxi je daar op tijd naartoe moet brengen; je mag nooit te laat aankomen op de afgesproken bestemming. Wel is toegestaan dat je te vroeg aankomt, maximaal 20 minuten vóór de afgesproken tijd.

De chauffeurs rekenen erop dat je klaar bent om te vertrekken, op het moment dat ze bij je aanbellen. Ben je niet binnen 5 minuten na aanbellen klaar voor vertrek, dan mag de chauffeur vertrekken zonder jou. In dat geval moet je een vergoeding van € 6,50 betalen. Woon je in een wooncomplex, dan beschouwt de taxichauffeur de centrale hal als voordeur.

Voor de Wmo-taxi betaal je per kilometer. De rit begint met een opstaptarief (€ 1,50 in 2020) en dan verder voor elke kilometer een vast bedrag (17 cent in 2020). Op werkdagen betaal je tussen 11.00 uur en 14.00 uur voor een rit 1 euro in totaal. Het gebied waarbinnen de Wmo-taxi rijdt is maximaal 25 ½ kilometer: daarboven betaal je het normale, commerciële taxitarief.

Ja. Als je liever niet contant betaalt aan de chauffeur, kun je Connexxion of UVO machtigen tot automatische incasso van de ritkosten. Het machtigingsformulier kun je op de website van Publiek Vervoer downloaden.

 

Ja. Ga je bijvoorbeeld iedere week op dezelfde tijd naar een bepaalde clubactiviteit, dan kun je zo’n regelmatig terugkerende rit in een keer aanmelden. Dit kan voor maximaal een jaar vooruit.

Je mag altijd iemand meenemen. Je moet dat dan wel van tevoren aangeven, bij het reserveren van de rit. Voor de kosten maakt het verschil of je reisgezelschap bij jou in huis woont, of niet.

Een huisgenoot (die dus officieel op jouw adres staat ingeschreven) tussen de 4 en 11 jaar mag gratis mee. De gemeente moet hier wel eerst toestemming voor geven. Jonger dan 4? Dan mogen kinderen altijd gratis mee. Ook wanneer het kind geen huisgenoot is.

Je kunt ook iemand anders meenemen. Dit noemen we een medereiziger. Het medereizigersprijs van Connexxion is 0,47 cent per kilometer in 2020. De medereizigersprijs van UVO is 0,22 per kilometer in 2020. Deze prijzen kunnen per jaar verschillen.

Ben je tijdens het vervoer altijd afhankelijk van een medisch begeleider? Dan kun je ook daarvoor een indicatie aanvragen bij het WIJ-team. De WIJ-medewerker beoordeelt of een medisch begeleider voor jou noodzakelijk is.

Blindengeleidehonden of andere hulphonden mogen gratis mee, als de gemeente dat heeft aangegeven bij de vervoerder. Huisdieren mag je meenemen zolang ze niet hinderlijk zijn voor de chauffeur of de andere passagiers. Dit is ter beoordeling van de chauffeur. Kleine huisdieren in een tas of kooi of op schoot mogen gratis mee. Als je een hond of huisdier meeneemt, moet je dat van tevoren aangeven, bij het reserveren van de rit.

Ook voor bagage geldt dat het niet lastig, hinderlijk, gevaarlijk of verboden mag zijn. En het mag geen aanleiding geven tot beschadiging of verontreiniging. Het is de chauffeur die dat beoordeelt.

Dat kan. De chauffeur zorgt er voor dat zowel jij als je rolstoel goed vastzitten. Niet elke rolstoel is geschikt om in te worden vervoerd in de Wmo-taxi. In de taxi is het verplicht om van de veiligheidsgordel gebruik te maken.

Reizen in een sportrolstoel is niet toegestaan. Sportrolstoelen kunnen in de Wmo-taxi niet goed worden vastgezet; daarbij komt dat ze door hun constructie het lichaam onvoldoende steun bieden bij een ongeval. Dus tijdens de rit mag je nooit in een sportrolstoel blijven zitten.

Ook een scootmobiel mag mee in de (rolstoel)taxi, maar ook daarvoor geldt: je mag er niet op blijven zitten. Je moet zelf plaats nemen op een vaste stoel.

Als je taxipas zoekgeraakt, kapot of gestolen is, kun je een nieuw exemplaar aanvragen. Doe bij diefstal altijd aangifte bij de politie!

Voor het aanvragen van een nieuw pasje bel je met Connexxion: 0800 40 20 102. Vervoerde UVO je? Dan bel je met 0800-0567. Je krijgt dan binnen 15 dagen een vervangend pasje toegestuurd. Het gaat daarbij om een kopie: het pasnummer blijft hetzelfde. Je oude pas wordt automatisch onbruikbaar gemaakt. Mogelijk brengt Connexxion je administratiekosten in rekening.

In de tussentijd kun je gewoon met de Wmo-taxi blijven reizen. Meld even aan de chauffeur dat je je pas kwijt bent maar dat je al een nieuwe hebt aangevraagd.

Met de Wmo-taxi mag je bijna overal naartoe, maar er zijn een paar beperkingen. Hier staat alle informatie op een rijtje.

Kun je niet op tijd op het afgesproken ophaalpunt zijn, zorg dan dat je tijdig annuleert. Dat kan tot uiterlijk 30 minuten van tevoren.

Weet je van tevoren niet hoe laat je weer opgehaald moet worden, dan kun je beter nog geen terugreis boeken. Reserveer de taxi pas als je dat wel weet. Je moet dan wel een uur wachten.

Een chauffeur die je komt ophalen maar je niet aantreft, zal 5 minuten op je wachten. Ben je binnen die 5 minuten niet op de afgesproken plaats, dan zul je een vergoeding van € 6,50 moeten betalen.