Vervoer en mobiliteit
Let op: tijdens de feestdagen hanteren vervoerders andere tijden en reserveringsmogelijkheden. Meer informatie kunt u vinden op onderstaande flyers.
Buurttaxi
Sommige wijken hebben een buurttaxi. Iedereen kan hier gebruik van maken. Hiermee kan je bijvoorbeeld gemakkelijk en snel naar vrienden, familie, sportclubs, verenigingen, het winkelcentrum, de huisarts en noem maar op. Zo’n buurttaxi rijdt korte ritjes binnen de wijk of naar omliggende wijken. De buurttaxi’s vragen een kleine bijdrage van €1,00 tot €2,00. Alle informatie over de verschillende buurttaxi’s op een rijtje:
- Buurttaxi Selwerd
- Stichting Vervoer voor Ouderen Haren
- Vinkmobiel (Vinkhuizen en omliggende wijken)
- Loodsmobiel (Lewenborg en omliggende wijken)
- Heerdmobiel (Beijum en omliggende wijken)
- De Buurtvlinder (Rivierenbuurt, de Grunobuurt, Helpman-west De Wijert, de Wijert-Zuid)
- Buurtbus Duurswold (voormalige gemeente Ten Boer)
- Hoogkerkmobiel (Hoogkerk en omliggende wijken)
- Floramobiel (Oosterpark en omliggende wijken)
Wmo-vervoer (deeltaxi)
Heb je moeite om je vervoer te regelen, dan kan de Wmo-taxi een oplossing zijn. Dat is een vorm van collectief vervoer. Je reist met meerdere personen in een deeltaxi. Tijdens de rit worden ook andere gebruikers opgehaald en weggebracht. Je reist dus niet rechtstreeks. Je betaalt voor elke rit.
Daarbij heb je een taxipas nodig, want deze Wmo-taxi’s zijn niet voor iedereen. Zo’n Wmo-taxipas krijg je als je toestemming hebt van de gemeente. Het WIJ-team kan je vertellen hoe dit werkt.
Publiek Vervoer
In Groningen-stad en Haren wordt de Wmo-taxi verzorgd door Connexxion. In de voormalige gemeente Ten Boer door UVO. Ze werken samen met de andere Wmo-vervoerbedrijven in het noorden, onder de naam: Publiek Vervoer Groningen Drenthe.
Aanvraag taxipas
Als je moeite hebt om je vervoer te regelen, kun je bij het WIJ-team bespreken of een Wmo-taxipas een oplossing is. Samen nemen we de situatie door. Doe je een aanvraag, dan krijg je een bevestigingsbrief. De WIJ-medewerker onderzoekt dan of je een taxipas nodig of dat er ook andere oplossingen zijn. Dat kan in het uiterste geval 8 weken duren.
De WIJ-medewerker kan je aanvraag medisch laten beoordelen door een keuringsarts van de gemeente Groningen. Als dat nodig is kan die keuringsarts weer medische informatie opvragen bij je huisarts. Ook kan de keuringsarts je oproepen voor zijn spreekuur. In zo’n geval duurt de procedure langer.
Spelregels
Het gebruik van de Wmo-taxi is aan spelregels gebonden. De laatste spelregels vind je hier spelregels in de gemeente Groningen.
Reizen met de trein
Reis je met de trein, dan zijn er op ruim 100 stations in ons land NS-reisassistenten aanwezig, die je kunnen helpen. Bijvoorbeeld als je in een rolstoel zit, als je visueel gehandicapt bent of als je hulp nodig hebt bij het overstappen. Je kunt deze assistentie aanvragen tot één uur voor vertrek. Bel daarvoor naar de NS-servicecentrale: 030 235 78 22. Of via de website van de NS.
Begeleiding in het openbaar vervoer
Als het om medische redenen nodig is dat er iemand met je meereist in het openbaar vervoer, kan dat gratis met een OV-begeleiderskaart. Zo’n begeleiderskaart is een jaar geldig en staat op jouw naam, zodat je met verschillende personen kunt reizen. Je kunt ‘m gebruiken in trein, metro, tram en bus. Een OV-begeleiderskaart krijg je niet zo maar. Het is gebonden aan voorwaarden en een medische keuring. Bel voor meer informatie met Argonaut: 030 235 46 61.