Huishoudelijke hulp

 

Heb je hulp nodig bij het huishouden? Bijvoorbeeld iemand die je helpt met schoonmaken? Of iemand die helpt opruimen, of de afwas doet? Heb je geen huisgenoten die het zouden kunnen doen? Dan kun je natuurlijk gewoon zelf een schoonmaakhulp inhuren. Vaak weten buren of kennissen wel iemand. Misschien staat er een advertentie in de krant, of hangt er een kaartje in de supermarkt. Wellicht zijn familie of kennissen bereid om geregeld een handje toe te steken.

Zelfstandig wonen op eigen kracht

Het is goed als je zelfstandig thuis kunt wonen. Zo lang mogelijk, ook als het huishouden niet meer helemaal op eigen kracht te doen is. Daarom kun je een beroep doen op de gemeente als je het echt niet redt.

Keukentafelgesprek

Denk je dat je huishoudelijke hulp vanuit de gemeente nodig hebt, neem dan contact op met je WIJ-team om een afspraak te maken voor een ‘keukentafelgesprek’. Er komt dan een WIJ-medewerker bij je thuis, zodat jullie samen kunnen doorspreken hoe de situatie is en wat je precies nodig hebt. Gezamenlijk wordt gekeken hoe dit opgelost kan worden.

Maatwerk

Huishoudelijke hulp is maatwerk. Er wordt dus goed gekeken naar wat je zelf nog kunt doen. Als huisgenoten, kennissen of vrijwilligers je wat werk uit handen kunnen nemen, des te beter. Vaak zijn er diensten in de buurt waarvan je gebruik kunt maken. Pas als je het met zulke ondersteuning niet klaarspeelt, komt een gemeentelijke voorziening in beeld. Daarom komt een WIJ-medewerker bij je thuis: in dat gesprek komt aan bod of, en hoe je het best ondersteund kunt worden. Ook de aanvraag kunnen jullie dan samen in orde maken. Meer informatie vind je bij de veel gestelde vragen.

Let op: vanaf 1 januari 2023 zijn er nieuwe contracten met aanbieders. Meer informatie vind je hier.

Iemand die met je meedenkt

Het heeft voordelen om iemand in vertrouwen te nemen, die met je mee kan denken. Bij het gesprek en als er brieven komen. Vraag daarvoor iemand uit je kennissenkring, een familielid of iemand anders die je vertrouwt. Als je geen geschikt persoon kunt vinden, laat het ons dan weten. Dan brengen wij u in contact met iemand die je, onafhankelijk, terzijde kan staan. Meer informatie hierover vindt u op de pagina onafhankelijke cliëntondersteuning.

 

Veel gestelde vragen over de regeling huishoudelijke hulp

Maak een afspraak met het WIJ-team in je buurt. Een WIJ-medewerker komt bij je thuis om met je te bespreken wat er in jouw situatie mogelijk is en welke ondersteuning je nodig hebt. Je kunt in dat gesprek van alles aankaarten, bijvoorbeeld ook of je het redt met eten koken, met de boodschappen of met wassen en strijken. Vaak zijn daar goede oplossingen voor te verzinnen. Daarnaast gaat het er natuurlijk om dat je in een redelijk schoon en leefbaar huis kunt wonen. Stap voor stap nemen jullie alles samen door.
Het is fijn als je zelf de regie hebt over het huishouden: dan loopt het naar je zin. Sommige mensen hebben er moeite mee om hun huishouden goed te organiseren en te plannen. Die hebben dus ook nodig dat vanuit de huishoudelijke hulp wordt meegedacht over wat er wanneer moet gebeuren. Dat maakt veel verschil: daarom is het een belangrijk punt bij het inschatten van je situatie.

Huishoudelijke hulp is een Wmo-voorziening op maat. De eigen bijdrage is vastgesteld op maximaal €19 euro per maand. Per 1 januari 2024 wordt dit maximaal €20,60 per maand. Met de WIJ-medewerker kun je bespreken waar dit in je persoonlijke situatie op neerkomt en hoe de betaling in z’n werk gaat. Op de website van het CAK vind je meer informatie over de eigen bijdrage.

Elk jaar opnieuw maakt de gemeente afspraken met organisaties over huishoudelijke hulp. Per 1 januari 2023 is er een aanbieder per gebied. Dit zijn: Emile Thuiszorg (Centrum/Oude Wijken), AtHomeFirst (West), Thuiszorg Comfort (Oost, incl. Ten Boer) en ZINN (Zuid, incl. Haren).

Tot 1 januari 2023 zijn dit:

  • Aardema Thuiszorg
  • Allerzorg BV
  • AtHomeFirst
  • Axxicom
  • Beter Thuis Wonen Thuiszorg
  • Buurtdiensten
  • Emile Thuiszorg
  • Martinizorg
  • Miep BV
  • de Nieuwe Zorg Thuis
  • Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties (NNCZ)
  • Residentie Buitenzorg
  • Thuisgenoten
  • Thuiszorg Gezellig
  • Thuiszorg Comfort
  • Thuiszorg Matilda Nederland BV
  • Tzorg
  • ZINN

Ben je momenteel cliënt van één van de bovenstaande aanbieders? Tot 1 januari 2023 verandert er niets.

Vanaf 1 januari 2020 komt deze regeling te vervallen. Vanaf dat moment wordt alle huishoudelijke hulp vanuit de gemeente op maat geboden (maatwerkvoorziening). Met de mensen die nog gebruik maken van deze ‘oude regeling’ wordt een keukentafelgesprek gepland. Een medewerker komt bij deze mensen thuis om te bespreken wat er mogelijk is en wat er nodig is.