Financieel hulppakket voor u!
Bent u inwoner van de gemeente Groningen en heeft u een laag inkomen, dan komt u in aanmerking voor ons financiële hulppakket. Alle regelingen van het hulppakket vindt u op gemeente.groningen.nl/hulppakket.
Aanvraag energietoeslag is verlengd tot 28 februari 2023
In het hulppakket van de gemeente Groningen staan twee regelingen energietoeslag. Een extra toeslag van 200 euro bovenop de toeslag van 1.300 euro vanuit het Rijk. Én een energietoeslag van 600 euro voor inwoners met een inkomen tussen de 120 en 140% van de bijstandsnorm, met uitzondering van studenten. U kunt deze energietoeslag aanvragen tot en met 28 februari 2023 op de website van de gemeente. Twijfelt u of u recht heeft op energietoeslag? U kunt dan het beste gewoon de aanvraag indienen.
Wilt u hulp bij het aanvragen? Dan kunt u terecht bij het WIJ-team in uw buurt. Bij veel WIJ-teams zijn ook financieel specialisten aanwezig. Zij kunnen u ook helpen bij het krijgen van inzicht in uw financiën.
Kindpas
Heeft u een Stadjerspas? Dan krijgt u een kindpas voor 50 euro per kind (tot 18 jaar). Met deze bon kunt u kleding of speelgoed kopen. De bon ligt rond half december, net voor de kerstdagen, op uw deurmat. Moet u rondkomen van een bedrag onder de 120% van de bijstandsnorm? En heeft u nog geen Stadjerspas? Dan kunt u deze aanvragen via de website van de Stadjerspas. Doet u de aanvraag vóór 14 november? Dan ontvangt u ook de kindpas(sen) voor het kopen van speelgoed of kleding voor uw kind of kinderen.
Uitstroompremie
Zat u een half jaar in de bijstand en bent u inmiddels aan het werk? Dan krijgt u een premie. Deze premie kreeg u voorheen pas drie jaar bijstand.
Bijzondere bijstand energiekosten
Voor iedereen, dus ook voor studenten, is het mogelijk om bijzondere bijstand energiekosten aan te vragen. U kunt dit aanvragen als uw energiekosten verhoogd zijn en u deze kosten niet meer kunt betalen.
Voor iedereen geldt vanaf 1 november 2022 dat, alléén voor deze bijzondere bijstand, spaargeld en andere eigendommen niet meetellen. Dit noemen we vermogen. In het algemene aanvraagformulier staan wel verplichte vragen over uw vermogen. Dit komt omdat voor andere vormen van bijzondere bijstand wel rekening wordt gehouden met uw vermogen.
Als student hoef je ook niet je vermogen door te geven. Daarnaast kun je deze bijzondere bijstand ook aanvragen als het energiecontract niet op jouw naam staat. Bijvoorbeeld omdat de kosten van gas en elektra in de kamerhuur zitten. Lees hier meer over Bijzondere bijstand energiekosten.
Groningse Kredietbank
U kunt ook altijd terecht voor advies over uw financiële situatie tijdens het inloopspreekuur bij de Groningse Kredietbank. Ze zijn er voor iedereen. Ze geven u inzicht en overzicht in uw financiën. Ook kijken ze samen met u voor welke regelingen u eventueel in aanmerking komt. Ze helpen u inzicht én overzicht te krijgen over uw geldzaken.
Weet u niet of u recht hebt op regelingen? Dan kijkt de Groningse Kredietbank samen met u naar de mogelijkheden. Kom daarom gerust langs. Elke werkdag van 9.00 – 12.00 uur bent u welkom tijdens het inloopspreekuur. U kunt daarnaast ook meedoen aan de gratis cursus ‘Rondkomen kun je leren’.
Advies besparen van energie
Voor advies over het besparen van energie zijn er verschillende mogelijkheden. Zoals een afspraak met een gratis energiecoach. Lees op de site van de gemeente meer over hulp en advies bij energiebesparing. Daarnaast gaat regelmatig de klusbus in verschillende wijken op pad. Ze delen tasjes uit, waarin naast informatie over energiebesparende maatregelen, ook een flyer zit met de regelingen uit het hulppakket.
Gratis hulp online?
Wilt u liever niet langskomen en toch hulp bij uw geldzaken? Dan kunt u ook gebruik maken van:
- De gratis cursus van het Nibud voor meer grip op uw geld.
- Geldfit wijst u de weg door online tips te geven na het doen van een korte online test. Bij Geldfit kunt u ook een persoonlijk advies krijgen. U kunt anoniem bellen met 0800-8115.